UGP upozorava

'Sljedeća turistička grana koja će propasti su putničke agencije'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 12:38
  • Objavljeno 20.01.2021 u 12:38
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Ladi Kirn / Alamy / Alamy / Profimedia

Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu financija i Ministarstvu turizma i sporta u kojemu smo upozorili na nepovoljnu situaciju u kojoj su se našle putničke agencije. Naime, radi se o djelatnosti turističkog sektora koji bilježi pad prometa u prosjeku 80 posto, ali nema pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer nikad nisu bile formalno zatvorene. Čini se kako su putničke agencije u cijelosti zaboravljene od strane nadležnog ministarstva, kao i od Vlade Republike Hrvatske.

Budući da se radi o djelatnosti iz turističkog sektora, koji je izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, smatramo da se nadležni moraju puno ozbiljnije baviti njihovim problemima. UGP je zatražio od Vlade Republike Hrvatske i od Ministarstva financija da se svim putničkim agencijama koje imaju pad prometa veći od 60 posto isplati naknada za fiksne troškove. Kao što smo naveli, iako nisu formalno zatvoreni, pad njihova poslovanja nastao je upravo zbog pandemije virusa COVID-19 i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Osim toga, putničkim agencijama su krediti za likvidnost kod komercijalnih banaka u potpunosti nedostupni, a isto vrijedi i za COVID-19 kredite. Tražili smo i ubrzavanje procesa za dobivanje kredita koji bi omogućili opstanak putničkih agencija.

Također, ponovno smo predložili i smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, sve konkurentske države, smanjile su PDV u turizmu i time će biti jeftinije turistima sljedeće sezone. Mnoge države uvidjele su situaciju i odlučile su proaktivno djelovati, što Hrvatska nažalost nije učinila. Stav UGP-a je da bi PDV u turizmu i ugostiteljstvu morao biti smanjen na 13 posto, što bi trebalo vrijediti i za putničke agencije.

'Vlada Republike Hrvatske pod hitno mora smanjiti PDV putničkim agencijama na 13 posto. Isto se treba učiniti i za ostale djelatnosti u turizmu te ugostiteljstvu, baš kao što su to učinile sve ostale konkurentske zemlje. Tražimo konkretne poteze, a ne obećanja', rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!