KORONAKRIZA

Mnogi građani se odlučuju na raskid police životnog osiguranja zbog besparice. Postoje i povoljnije mogućnosti, evo nekih

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 10.08.2020 17:57
  • Objavljeno 10.08.2020 u 17:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Prathan Chorruangsak / Alamy / Alamy / Profimedia

Koronakriza uzela je veliki danak i u industriji osiguranja, a osobito veliki pad pretrpjela su životna osiguranja. Pritisnuti besparicom mnogi građani odlučuju se na otkup police životnog osiguranja unatoč gubicima koje takav potez donosi. Istražili smo koje su povoljnije mogućnosti od raskida ugovora na raspolaganju osiguranicima u financijskim teškoćama

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje u prvih šest mjeseci bruto premije za životna osiguranja pale su za čak 16,5 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje osiguranici su uplatiti 277 milijuna kuna manje što je posljedica smanjenog broja novih ugovora, privremene obustave uplata, ali i sve većeg broja raskinutih ugovora o čemu svjedoči podatak o znatno manjem broju aktivnih polica.

Naime, u krajem lipnja bilo je aktivno oko 56.000 ugovora manje nego u istom razdoblju prošle godine. Najčešći razlozi raskidnja ugovora su gubitak posla, kreditna zaduženosti, smanjenje prihoda ili odlazak u mirovinu.

U takvim situacijama osiguranici koji imaju ugovoreno životno osiguranje sa štednom komponentom više ne mogu plaćati policu, a treba im gotovina pa često posežu za otkupom police. Stručnjaci upozoravaju da je raskid ugovora najgori potez koji možete napraviti jer je prijevremeni otkup police u pravilu neisplativ.

Naime, u slučaju raskida ugovora isplaćuje vam se otkupna vrijednost police umanjena za troškove sklapanja ugovora, ugovorene rizike i ostalo. To znači da ćete u najboljem slučaju, nakon isteka polovice osiguranja otkupom police izvući samo nominalan iznos uplaćene premije bez ikakve dobiti.

Situacija je mnogo gora ako se ugovor raskida prije isteka polovice osiguranja. Tada možete računati da ćete dobiti manje nego što ste uplatitili, a ako ugovor raskidate u prve dvije do tri gubite pravo na bilo kakav povrat uplaćene premije.

  • +9
  • +6

Ostanak bez posla jedan je od najčešćih razloga raskida ugovora o životnom osiguranju

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

Svakako je uputno da prije odluke o raskidu ugovora razmislite o drugim opcijama, među kojima su privremena odgoda plaćanja ili podizanje zajma na temelju police osiguranja. Postoji i mogućnost kapitalizacije police životnog osiguranja. To znači da ugovor o osiguranju i dalje traje, no premija osiguranja više se ne plaća te se osigurana svota smanjuje. Pritom je uvjet da su plaćene najmanje tri godišnje premije.

Nakon izrazito negativnog trenda u prvom dijelu godine, u Allianzu očekuju postupni oporavak tržišta osiguranja. Ova godina će biti izazovna za hrvatsko tržište osiguranja, a očekuje se da će premije pasti za 5,5 posto, no u 2021. može se očekivati brz oporavak od šoka zbog koronavirusa, uz porast tržišta za 5,6 posto, navodi se u Allianzovom globalnom izvješću o osiguranju.

Za ovu godinu Allianz procjenjuje pad premije u segmentu segmentu životnog osiguranja od 3,4 posto, a 6,5 posto u dijelu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!