Bez gužvi i čekanja

Nemate dodatno osiguranje? Pročitajte sve o tome zašto biste o njemu trebali ozbiljno razmisliti

04.12.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Pored dopunskog zdravstvenog osiguranja koje pokriva razliku do punog iznosa troškova zdravstvene zaštite iz obveznog osiguranja, na hrvatskom tržištu dostupno je dodatno zdravstveno osiguranje kojim možete osigurati viši standard zdravstvene zaštite u odnosu na prava iz obveznog osiguranja

Ovisno o odabranom programu, dodatna zdravstvena osiguranja pružaju različite zdravstvene usluge izvan sustava obveznog osiguranja.

Privatni osiguravatelji nude razne pakete usluga prilagođene specifičnim potrebama, što znači da možete sami odabrati opseg zdravstvene zaštite i usluga prema svojim potrebama i mogućnostima ugovaranjem neke od polica, bilo da je riječ o preventivi ili ranoj dijagnostici eventualnih oboljenja. U pravilu, svi programi sadrže preventivni sistematski pregled i određeni opseg specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada i laboratorijskih pretraga.

Uz policu dodatnog osiguranja dogovarate preglede bez čekanja i uputnica te na taj način izbjegavate gužve u državnim zdravstvenim ustanovama.

Cijene police ovise o opsegu usluga i životnoj dobi pacijenta. Kreću se od 100 kuna mjesečno za osnovne police s najnižim standardom usluga do gotovo 1000 kuna mjesečno za 'premium' pakete, koji sadrže vrhunski standard.

Ako već koristite usluge privatnih zdravstvenih ustanova, ugovaranjem police dodatnog zdravstvenog osiguranja možete znatno smanjiti troškove. Odabirom programa koji pokriva vaše potrebe, uz umjereni mjesečni trošak, možete proći puno jeftinije nego da svaku pretragu plaćate pojedinačno.

Poliklinika Sunce Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Uslugu dodatnog zdravstvenog osiguranja nudi više osiguravajućih kuća, a tržišni lideri su Croatia osiguranje i Sunce osiguranje. Zdravstvene usluge pokrivene policom osiguratelji pružaju u vlastitim poliklinikama ili u drugim zdravstvenim ustanovama s kojima su sklopili ugovor.

To mogu biti i državne ustanove, koje su dužne osigurati tražene usluge sukladno ugovoru o dodatnom zdravstvenom osiguranju.

Croatia osiguranje u ponudi ima šest programa s različitim opsegom zdravstvenih usluga koje se mogu obaviti u više od 500 zdravstvenih ustanova u Zagrebu, Splitu, Puli i Koprivnici.

  • +2
Zdravstvene usluge Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U okviru pojedinih programa može se odabrati i posebna ponuda Best Doctors, koja uključuje drugo liječničko mišljenje za sve bolesti i liječenje u inozemstvu za određeni broj bolesti. Cijene polica kreću se od 1428 kuna godišnje (119 kuna mjesečno) za program Primarius do 8208 kuna godišnje (684 kuna mjesečno) za program Delux. Programi predviđaju i mogućnost uključivanja dodatnog osiguranika uz doplatu po nižoj cijeni. Za osobe starije od 65 godina cijene polica su više za oko 40 posto.

Osigurati se mogu sve osobe od 18 do 70 godina sa statusom osigurane osobe obveznog zdravstvenog osiguranja. Polica se ugovara na dvije ili tri godine ovisno o programu, a početak osiguranja može biti bilo kojeg dana u mjesecu.

Specijalna bolnica Svjetlost Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Agram life osiguranje ima dva programa (Classic i Exclusive) u okviru kojih nudi šest različitih polica dodatnog osiguranja. Program Clasicc obuhvaća sistematski pregled i, ovisno o opsegu pokrića (Lm, L, XL ili XXL), odgovarajuće popuste (od 60 posto do 100 posto) na specijalističke preglede koje ovlašteni liječnik indicira tijekom sistematskog pregleda. Cijene polica kreću se od 1400 (Lm) do 3200 kuna (XXL), a dodatne popuste ostvaruju osobe niže životne dobi.

Exclusive zdravstveni program obuhvaća pravo na korištenje svih medicinskih usluga zagrebačke Poliklinike Sunce ili neke druge zdravstvene ugovorne ustanove. Paket sadrži i cjelogodišnji nadzor zdravstvenog stanja, što uključuje osobnog savjetnika za zdravlje i ugovaranje termina u roku od 24 sata. U okviru ovog programa u ponudi su police Silver s razinom pokrića od 15.000 kuna i godišnjom premijom od 5000 kuna te Gold s razinom pokrića od 30.000 kuna i godišnjom premijom od 7500 kuna.