REAKCIJA SINDIKATA

'MMF Vladi preporuča puštanje duha neoliberalne nemani iz boce'

prosvjed praznik rada sindikati

prosvjed praznik rada sindikati

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

'Sve mjere koje poduzimaju Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka najbolje ilustrira rečenica jedne afričke aktivistice: Bili smo siromašni, pa je došao MMF. Sada smo siromašni i gladni'. Svaki daljnji komentar je suvišan', stoji u priopćenju kojeg u ime SSSH-a potpisuje predsjednik Mladen Novosel

SSSH kažu da bi bilo poželjno od obrazovanih, sveznajućih, moralnih i brižljivih dužnosnika MMF-a čuti odgovore na sljedeća pitanja: 'Zašto velik i brz napredak znanosti i tehnologije ne olakšava položaj radno zavisnog stanovništva? Zašto danas, uz sva ta unapređenja, moramo raditi duže, okruženi tjeskobom i nesigurnošću? Zašto sve bogatija društva trebaju izdvajati sve manje za socijalne potrebe svojega stanovništva? Zašto su u porastu kriminal, individualna i socijalna patologija? Zašto hrlimo prema 22. stoljeću s ljudskim i radničkim pravima 19. stoljeća?', kažu iz SSSH-a te na kraju dodaju poruku MMF-u: 'Naime, svijet koji oblikujete svojim, uvijek istim preporukama, poništava humanost, jednakost, socijalnu pravdu i slobodu'.

Osim SSSH-a, oglasili su se i iz Hrvatske udruge sindikata: 'Naznake iz preporuka misije MMF-a Vladi RH za rješavanje nagomilanih gospodarskih problema su puštanje duha neoliberalne nemani iz boce kako bi mogla nastavit harat po Hrvatskoj. Vrhunac neukusa i cinizma je preporučat povećanje uvjeta za odlazak u punu mirovinu u zemlji u kojoj je na Zavodu za zapošljavanje više od ¼ nezaposlenih mladih iz dobne skupine do 34 godine, što znači da je pravilo završetkom školovanja završavat na Zavodu za zapošljavanje i nalazit se u brojnoj skupini isključenih i suvišnih ljudi.


Preporučat podizanje stope PDV-a na određene proizvode (kruh, mlijeko, lijekove...) u maloprodaji umjesto dopuštenih 5% na veću stopu u kojoj svakodnevno svjedočimo poražavajućim statistikama koje upozoravaju na negativne trendove u gospodarstvu, a gdje je naročito izražen pad potrošnje kućanstava je krajnje licemjerno i nepravedno jer će direktno pogoršati ionako neodrživ životni standard većine građana.

I pticama na grani je jasno da proračunski rezovi koji su se proveli sami za sebe nisu i ne mogu biti uspjeh a pogotovo ne kad generiraju negativne trendove u gospodarstvu o čemu svakodnevno svjedočimo', stoji u HUS-ovom priopćenju kojeg potpisuje Ozren Matijašević, a na kraju se poziva Vlada da ove, kako su ih u HUS-u nazvali, štetne i protivno interesima građana RH preporuke MMF-a ne posluša i krene u žurno stvaranje uvjeta za normalno poslovanje te da promjenama u poreznoj politici oporezuje bankarski sektor koji je svih ovih godina bio nedodirljiv, uredno zbrajajući profite i u vremenima najžešće krize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi