IZ GOREG U JOŠ GORE

MMF oštro snizio prognoze rasta

29.01.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je snizio prognozu stope rasta za globalno gospodarstvo u 2009. na svega 0,5 posto, nasuprot 2,2 posto prognoziranih u Svjetskim gospodarskim prognozama u studenome lani.

Svjetsko gospodarstvo u 2009. će porasti za samo 0,5 posto, najslabije od Drugog svjetskog rata, uslijed žestoke recesije koja je pogodila industrijski razvijene zemlje te zajedno s njima povukla na dolje zemlje u razvoju, priopćio je u srijedu MMF u ažuriranim Svjetskim gospodarskim prognozama.

Razvijene će zemlje u ovoj godini pogoditi najsnažnija recesija poslijeratnog razdoblja uz pad gospodarskih aktivnosti od dva posto, unatoč ogromnim paketima fiskalnih poticaja koje planira većina najbogatijih zemalja svijeta, ističe dalje MMF.

Američko će gospodarstvo zabilježiti pad aktivnosti od 1,6 posto, dok će pad aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, iznositi 2,5 posto, ističe nadalje MMF. U eurozoni se očekuje pad aktivnosti za 2,0 posto

Rast gospodarstava u razvoju i nastajanju također će u 2009. drastično usporiti, na 3,3 posto, sa 6,3 posto u 2008

MMF predviđa pad aktivnosti u gospodarstvima srednje i istočne Europe u visini 0,4 posto u 2009., nakon rasta od 3,2 posto u prošloj godini.

Kinesko će gospodarstvo usporiti na 6,7 posto u ovoj godini s devet posto u prošloj, dok će indijski gospodarski rast usporiti na 5,1 posto

Usporedbe radi, u svojem izvješću objavljenom u studenome 2008., MMF je prognozirao rast svjetskog gospodarstva za 2,2 posto u 2009., 0,3-postotni pad aktivnosti za napredna gospodarstva te 5,1-postotni rast za zemlje u razvoju. Svjetski rast ispod razine od tri posto smatra se globalnom recesijom.

Globalno usporavanje nastavlja se pod pritiskom financijske krize započete kolapsom američkog tržišta nekretnina, koja se potom proširila na sve segmente svjetskog gospodarstva.

Procjenjuje se da će financijske institucije prije kraja krize izgubiti ukupno 2.200 milijardi dolara, oko 500 milijardi dolara više nego što banke trenutno imaju u svojim rezervama.

"Globalni gospodarski oporavak ovisi u prvome redu o rješavanju financijske krize", kaže Charles Collins, zamjenik direktora istraživanja u MMF-u. On je upozorio da vlade moraju poduzeti drastičnije mjere usmjerene na spašavanje banaka, obnovu zajmova za građanstvo, te prekid štetne spirale između financijskog i gospodarskog posustajanja.