predviđaju 4,9-postotni pad svjetskog BDP-a

MMF očekuje dublju globalnu recesiju zbog pandemije, oporavak neizvjestan

24.06.2020 u 17:09

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa nanosi gospodarstvu veću i dublju štetu no što je prvotno procijenjeno, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF), predviđajući 4,9-postotni pad svjetskog BDP-a u ovoj godini.

Nova procjena objavljena je u MMF-ovim ljetnim međuprognozama pod naslovom "Kriza bez presedana, oporavak neizvjestan". U redovnim procjenama objavljenim u travnju MMF je za ovu godinu prognozirao 3-postotni pad aktivnosti.

Međuprognoze uključuju samo procjene za vodeća gospodarstva i regije te za skupinu razvijenih i gospodarstava u razvoju.

Oporavak u 2021. bit će pak nešto slabiji no što se očekivalo u travnju, ističe MMF, snizivši procjenu rasta aktivnosti u idućoj godini s 5,8 na 5,4 posto. U slučaju novog vala zaraze aktivnosti bi mogle porasti i zanemarivih 0,5 posto, upozoravaju.

Iako su se mnoga gospodarstva počela otvarati paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije, jedinstvena je karakteristika tih mjera štetan utjecaj na ulaganja i potrošnju, primjećuje međunarodni zajmodavac. 

"To znači opći šok za agregatnu potražnju, koji se nadovezuje na kratkoročne poremećaje u opskrbi povezane s mjerama blokade", objašnjavaju. 

Pandemija je posebno teško pogodila skupinu razvijenih gospodarstava koja bi ove godine u prosjeku trebala bilježiti 8-postotni pad aktivnosti, odražavajući prognozirani pad aktivnosti u SAD-u, najvećem gospodarstvu svijeta. U travnju MMF SAD-u prognozirao 5,9-postotni pad.

U 2021. aktivnosti bi se u SAD-u trebale oporaviti, uz procijenjenu stopu rasta od 4,5 posto.

Gospodarstvu eurozone MMF u ovoj godini predviđa 10,2-postotni pad aktivnosti. U travanjskom izvješću prognozirali su 7,5-postotni pad. 

U 2021. aktivnosti bi se u zoni primjene zajedničke europske valute trebale oporaviti, uz procijenjenu stopu rasta od šest posto, što znači da će ostati daleko od pretpandemijske razine.  

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, trebalo bi se ove godine smanjiti 7,8 posto, u usporedbi s MMF-ovom travanjskom procjenom o 7-postotnom padu. U 2021. trebalo bi porasti 5,4 posto.

Francuska bi trebala bilježiti 12,5-postotni pad aktivnosti dok bi se u Španjolskoj i Italiji one trebale smanjiti po 12,8 posto. MMF je najviše izmijenio procjenu za španjolsko gospodarstvo, kojem je još u travnju predviđao 8,0-postotni pad.

Teških posljedica neće biti pošteđena ni skupina gospodarstava u nastajanju u kojoj bi aktivnosti ove godine u prosjeku trebale pasti tri posto.  

Kina bi jedina trebala bilježiti pozitivnu stopu rasta u ovoj godini, iako vrlo nisku, samo jedan posto. Indijsko bi se gospodarstvo trebalo smanjiti 4,5 posto. U travnju MMF je za Indiju prognozirao 1,9-postotni rast aktivnosti. 

Vlade i središnje banke moraju poduzeti dodatne mjere kako bi poduprle radna mjesta i kompanije i time ograničile nove štete i pripremile teren za oporavak, poručuju iz MMF-a.