KRIZA DVOSTRUKOG DNA

MMF: Europa i SAD jure u novu recesiju

20.09.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Svjetsko gospodarstvo ove će i iduće godine porasti po stopi od 4,0 posto, slabije nego što se ranije procjenjivalo, zbog usporavanja rasta ponajprije razvijenih gospodarstava, te rastućih rizika, objavio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnim jesenskim Svjetskim gospodarskim prognozama (WEO)

Stope rasta za globalno gospodarstvo za ovu godinu snižene su tako za 0,3 postotna boda u odnosu na projekciju objavljenu u sklopu lipanjskog izdanja MMF-ovih prognoza, a za iduću, za 0,5 postotnih bodova.

Za Hrvatsku MMF u ovoj godini prognozira rast od 0,8 posto, a u idućoj u visini 1,8 posto. U redovnom proljetnom izdanju WEO-a prognoziran je rast od 1,3 posto u ovoj i 1,8 posto u idućoj godini.

Prognoze rasta za skupinu razvijenih gospodarstava svijeta za ovu su godinu snižene za 0,6 postotnih bodova, na 1,6 posto, a za iduću za 0,7 postotnih bodova, na 1,9 posto.

Izrazitije su pritom snižene prognoze za Sjedinjene Države, za puni postotni bod, na 1,5 posto u 2011., te za 0,9 postotnih bodova, na 1,8 posto u 2012.

Za eurozonu je prognoza snižena za 0,4 i 0,6 postotnih bodova, pa ove godine može očekivati rast od 1,6 posto a iduće od 1,1 posto. Najizrazitiji rast trebala bi ostvariti Njemačka, od 2,7 posto, premda slabiji u odnosu na prvotno procjenjenih 3,2 posto, dok bi u idućoj godini mogla očekivati jače usporavanje rasta, po procijenjenoj stopi od 1,3 posto, nasuprot prvotno prognoziranih dva posto.

Francusko gospodarstvo trebalo bi porasti po stopi od 1,7 posto u ovoj, a 1,4 posto u idućoj godini, čime su prognoze snižene za 0,4 odnosno 0,5 postotnih bodova. Italija pak može očekivati rast od 0,6 posto nasuprot ranije očekivanih jedan posto, koji bi iduće godine trebao usporiti na 0,3 posto, nasuprot ranije prognoziranih 1,3 posto.

Za Španjolsku je prognozirana stopa rasta za ovu godinu ostala nepromijenjena na 0,8 posto, dok je za iduću snižena za 0,5 postotnih bodova, na 1,1 posto.

Japan u ovoj godini očekuje pad aktivnosti od 0,5 posto, nasuprot ranije procijenjenom padu od 0,7 posto, no već iduće godine bi trebao zabilježiti rast od 2,3 posto, premda nešto slabiji u odnosu na prethodno očekivanih 2,9 posto.

Za skupinu gospodarstava u nastajanju i razvoju prognoze su također snižene, premda neznatno, za 0,2 i 0,3 postotna boda. Tako u ovoj godini može očekivati rast od 6,4 posto a iduće 6,1 posto.

U podskupini srednje i istočne Europe rast u ovoj godini bit će slabiji za puni postotni bod u odnosu na ranije prognoze i iznosit će 4,3 posto. Za iduću godinu prognoza je snižena za 0,5 postotnih bodova i iznosi 2,7 posto.

U podskupini azijskih gospodarstava u razvoju, premda blago snižene, očekuju se stope rasta od 8,2 u ovoj i osam posto u idućoj godini. Kineski rast pritom će iznositi 9,5 odnosno devet posto, a onaj Indije 7,8 odnosno 7,5 posto.

U sastavu Zajednice Nezavisnih Država (ZND) Rusija može očekivati rast od 4,3 i 4,1 posto.

U usporedbi s redovnim travanjskim izdanjem 'Svjetskih gospodarskih prognozi' gospodarski oporavak daleko je manje izvjestan, tumači ekonomski savjetnik u MMF-u Olivier Blanchard.

'Svjetsko gospodarstvo trpi posljedice kombinacije dva nepovoljna trenda', pojašnjava Blanchard. Kao prvi navodi znatno sporiji oporavak razvijenih gospodarstava od početka ove godine, dok je drugi veliko povećanje fiskalne i financijske neizvjesnosti, poglavito naglašeno od kolovoza.

'Oba trenda su zabrinjavajuća - njihova kombinacija i međusobno djelovanje još i više. Hitno su stoga potrebne snažne mjere kako bi se poboljšale prognoze i smanjili rizici', istaknuo je.

Ključni su odlučni politički potezi koji se moraju oslanjati na tri etape, poručio je, navodeći fiskalnu konsolidaciju, koja ne smije biti prebrza jer će uništiti rast, ali ni prespora jer će uništiti vjerodostojnost. Važne su i financijske mjere, budući da fiskalne neizvjesnosti neće nestati preko noći, te uspostava vanjske ravnoteže, pri čemu je ponovna uspostava ravnoteže na globalnoj razini uvjet snažnijeg rasta u razvijenim gospodarstvima a posljedično i u ostatku svijeta, ustvrdio je ekonomski savjetnik MMF-a.