UPOZORENJE IZ CROATIASTOČARA

Mliječnoj industriji prijeti krah!

09.09.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Zbog visoke otkupne cijene mlijeka te pada maloprodajnih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda u pitanju je održivost i razvoj mliječnog sektora u Hrvatskoj, upozoravaju iz udruženja proizvođača i prerađivača mesa i mlijeka Croatiastočar

Otkupna cijena mlijeka posljednjih 20 mjeseci, tvrde iz Croatiastočara, porasla je za čak 36 posto. U istom razdoblju, prema DSZ-u, zabilježen je pad maloprodajnih cijena u trgovinama za tri posto budući da, navode iz Udruženja, prerađivačka industrija istovremena mora voditi računa o oslabljenoj kupovnoj moći potrošača.

'Nadalje, nekonkurentno visoka otkupna cijena mlijeka čini vrlo pogodno tlo za jačanje uvoza u Hrvatsku te daljnje urušavanje domaćeg prerađivačkog sektora', upozoravaju iz Croatiastočara dodajući kako je u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na prethodnu, povećan uvoz konzumnih mlijeka za 13 posto, sireva za 12 posto, maslaca za 28 posto te vrhnja za čak 60 posto.

Više od 70 posto gotovih mliječnih proizvoda uvozi se u Hrvatsku iz BiH, Slovenije, Njemačke, Srbije i Mađarske, zemalja u kojima je otkupna cijena cjenovno značajno niža. U BiH i Srbiji cijena je niža za 20 posto, u Sloveniji za 17 posto, u Mađarskoj za 14 posto te u Njemačkoj za šest posto.

'Iako se u domaćoj javnosti posljednjih tjedna neosnovano špekulira o mogućem rastu maloprodajnih cijena mlijeka, sve gore navedeno demantira takvu mogućnost. Naime, oslabljena kupovna moć potrošača onemogućava korekciju maloprodajnih cijena u odnosu na rast troškova otkupa mlijeka, budući da bi to uvjetovalo pad domaće potrošnje s jedne te daljnje jačanje uvoza s druge strane', poručuju iz Croatiastočara.

Predstavnici domaće mliječne industrije na kraju svog priopćenja apeliraju na 'nužnost postavljanja prerađivačkog sektora i cjelokupnog mljekarskog sustava na konkurentske osnove'.