tankeri plove

Misteriozne tvrtke, flota u sjeni i izvoz: Ovako Rusija godinama može financirati rat

16.05.2023 u 16:53

Bionic
Reading

Iako je Rusija pod strogim sankcijama EU-a i SAD-a, sirova nafta i dalje nesmetano plovi međunarodnim vodama. Doduše, cijena takve nafte ograničena je na 60 dolara po barelu, no i na tim razinama Moskva prodajom crnog zlata nastavlja financirati državu i, konačno, ratni pohod na Ukrajinu

Bloomberg je pratio kretanje ruske trgovačke flote zaključivši da su u proteklih pet tjedna isporuke ruske nafte porasle u četiri tjedna i trenutno su u prosjeku deset posto veće u odnosu na početak travnja te na najvišoj razini otkada se prati ruska trgovačka flota, tj. od početka 2022.

Kako gotovo sva ruska nafta odlazi u Kinu i Indiju, količine isporučene Aziji također su došle na najviše razine ikada.

Rusko ministarstvo energetike objavilo je u travnju da je 'gotovo ispunilo' zacrtane izvozne ciljeve, a oni su u ožujku i premašeni unatoč smanjenom protoku naftovoda prema Europi i nešto manjoj proizvodnji rafinerija. U Rusiji se svakog dana u rafinerijama preradi 430.000 barela nafte, što je čak 300.000 barela na dan manje nego u ožujku, ali ipak znatno više od razina proizvodnje derivata u travnju i svibnju 2022.

Ruska nafta obično se manjim obalnim brodovima prevozi u veće luke te se pretovaruje u velike tankere u Atlantskom oceanu, a oni ondje započinju put prema Aziji. Tijekom zime Rusi su bili aktivni u toplim sredozemnim lukama, posebice na sjeveru Maroka. U posljednje vrijeme povećana je aktivnost ruske trgovačke flote blizu Kanarskih otoka i Azora.

Prilično stara flota ruskih tankera, za koje se često ne zna tko im je pravi vlasnik i jesu li adekvatno osigurani, postaje prijetnja pomorskoj sigurnosti, piše Bloomberg. Na tržištu se pojavljuju i 'misteriozne' tvrtke koje odjednom trguju golemim količinama nafte, zbog čega su opravdane sumnje da su Rusi pronašli i više od jednog načina na koje zaobići nametnuti limit od 60 dolara za barel nafte.

  • +6
Naftni tankeri Izvor: Profimedia / Autor: MARTIN DALTON / Alamy / Alamy / Profimedia

U protekla četiri tjedna Rusija je u Kinu, Indiju i nešto manje u Tursku izvezla i prodala 3,61 milijun barela nafte svaki dan. Da su je svu prodali po ograničenoj cijeni od 60 dolara za barel, lijepa je to svota od 6,5 milijardi dolara u mjesec dana. Najveća je to količina prodane nafte otkad se prati ruska 'flota u sjeni'.

No u toj statistici, napominje Bloomberg, nema brojki za naftu koja se proizvodi u Kazahstanu, a izvozi preko baltičkih luka Ust-Luga i Novorosijsk. Ta se nafta često miješa s onom ruskom za potrebe izvoza.

U isto vrijeme Rusija svaki dan u EU izvozi 83.000 barela sirove nafte i to u samo jednu zemlju - Bugarsku. Prije početka rata svakog dana Europi je prodala 1,5 milijuna barela nafte. Kako su ta tržišta zasad izgubljena, može se očekivati da će rupu popuniti Kina i Indija, no to ima svoju cijenu - dalek i skup transport brodovima.