pravo vrijeme za kupnju?

Mislili ste da će cijene stanova padati nakon potresa, rekordnog pada BDP-a i nove runde APN-a? Doznajte što nam je o tome rekao stručnjak

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 01.10.2020 22:05
  • Objavljeno 01.10.2020 u 22:05
Boro Vujović - ilustracija

Boro Vujović - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: pixsell, tportal

Da ove godine nije bilo pandemije koronavirusa, katastrofalnog zagrebačkog potresa, rekordnog pada BDP-a od 15 posto u prvoj polovici godine i nove runde državnih subvencija za nekretnine kroz sustav APN-a, cijene stanova i kuća u Hrvatskoj otišle bi u nebo. No koliko je robusno domaće tržište nekretnina, možda najbolje ilustrira činjenica da unatoč svim negativnim faktorima - od kojih bi samo jedan u nekim normalnim uvjetima dotukao promet nekretninama - hrvatsko tržište i dalje se ne da, otkriva nam Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta

Cijene stanova i kuća generalno su zahvalne za prognoziranje jer je riječ o dugoročnim ulaganjima koja ovise o stanju tržišta rada, kamatnim stopama i ponudi nekretnina. No kada se u cijelu priču umiješala korona, koja je narušila uspjeh turističke sezone i investicije u turizam te je uz to glavni grad zatresao najjači potres u 140 godina, dobar dio stručnjaka predvidio je pad cijena nekretnina koji će početi od ljeta i nastaviti se u 2021. godini.

No kako sada stvari stoje, cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje imaju samo jedan smjer - idu gore. I to je fenomen koji je prilično lako objasniti, kaže nam Vujović.

'U kristalnu kuglu danas je vrlo teško gledati, no trenutno je situacija bolja od očekivanja, prometa ima, novac se vrti i ne osjeti se nikakva kriza', kaže uvodno naš sugovornik:

'Pao je promet u centru Zagreba, u kojem su stare zgrade zbog potresa postale manje atraktivne. Što se drugih lokacija tiče, kvalitetnih nekretnina i dalje fali, fali novogradnje za koju ima puno interesa. Imamo mali pad u Zagrebu i zbog turizma, kojeg praktički nema. Što se APN-a tiče, on će ići i dalje i to je faktor koji već osigurava dodatnu potražnju za sljedeću godinu.'

  • +8
  • +5

Boro Vujović

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prema Vujoviću, na tržištu se ne očekuje nikakav veliki poremećaj osim ako nam se ne dogodi neki novi lockdown ili veliki val otkaza u realnom sektoru.

'Kamatne stope na štednju jako su niske, niske su kamate i na kredite pa se ljudi s viškom gotovine i dalje odlučuju za investicije u nekretnine jer im se ne isplati držati novac u banci. Kupaca ima manje nego prije, no s cijenama se nije dogodilo ništa značajno', objašnjava.

Na tržištu su se pokazale i neke nekretnine kojih prije nije bilo te se osjeti i mali nedostatak stranih kupaca, pogotovo na obali, primjerice u Dubrovniku, koji je ove sezone podbacio.

'Na crvenoj smo listi pa nam kupci ne mogu doći, no ni to neće trajati vječno, zbog čega možemo zaključiti da se na tržištu neće događati ništa dramatično, a nekoliko pojedinačnih slučajeva loših kredita zbog otkaza ili nekog drugog faktora neće poremetiti postojeću potražnju. Dobre nekretnine s realnim cijenama i dalje se odmah prodaju', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!