PRIJEDLOG VLADE

Mirta Kapural nova je šefica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

10.09.2021 u 10:17

Bionic
Reading

Mirta Kapural je nova predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, stoji u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade. Kapular je izabrana temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, a Prijedlog odluka o imenovanju je upućen Hrvatskom saboru na donošenje. Istovremeno je utvrđen Prijedlog odluke za njezino razrješenje s dužnosti članice toga Vijeća, radi odlaska na novu dužnost

S obzirom na to da je za vrijeme trajanja svog trećeg mandata bivši predsjednik Vijeća, Mladen Cerovac, u prvoj godini svoga trećeg mandata iznenada preminuo, ovlasti predsjednika Vijeća do izbora nove predsjednice obavljala je zamjenica predsjednika Vijeća Vesna Patrlj.

Kapural je od 2004. godine zaposlena je u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, najprije kao voditeljica Odsjeka za tržište usluga u Odjelu za ocjenu sporazuma i sprječavanje zlouporaba vladajućeg položaja poduzetnika, a od 2007. godine kao zamjenica voditeljice u Odjelu za međunarodnu i europsku suradnju.

U pregovorima o ECN+ Direktivi o jačanju neovisnosti tijela za zaštitu tržišnog natjecanja bila je predstavnica delegacije RH te voditeljica Radne skupine za izradu Zakona o naknadama štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja, a sudjelovala je i u izradi izmjena Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Profesionalnu karijeru započela je 1999. godine u Ministarstvu europskih integracija, u Upravi za usklađivanje pravnog sustava, s glavnim zaduženjem pripreme pravnih mišljenja o usklađenosti hrvatskih propisa s propisima Europske unije iz različitih područja Europskog prava.

Od 2001. do 2004. zaposlena je u Uredu za ljudska prava Vlade RH, kao savjetnica na poslovima međunarodne suradnje s EU-om i UN-om, a tijekom tog razdoblja radila je kao predstavnica Vlade Republike Hrvatske u Uredu Visoke Povjerenice za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi te je redovito sudjelovala na zasjedanjima Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Dva puta je bila zaposlena na praksi u Europskoj komisiji u Bruxellesu, u Općoj upravi za zaštitu okoliša, gdje se bavila analizom EU pravne stečevine na poslovima preuzimanja i provedbe Direktive EU iz područja zaštite okoliša u tranzicijskim zemljama i u Općoj upravi za tržišno natjecanje kao predstavnica nacionalnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Nakon završenog Pravnog fakulteta u Zagrebu, magistrirala je europske studije i europsko pravo na University of Sussex, a 2012. godine doktorirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, iz znanstvene grane trgovačko pravo i pravo tržišnog natjecanja, doktorska dizertacija 'Primjena instituta oslobođenja ili smanjenja kazne u pravu tržišnog natjecanja'.