PROSVJED U OSIJEKU

Ministre uoči Proinvesta izviždali uz povike: Hoćemo plaće!

18.03.2013 u 12:25

Bionic
Reading

Neposredno prije početka današnjeg Proinvesta, predastavljanja Vladinih gospodarskih mjera, pred zgradom osječkog Poljoprivrednog fakulteta prosvjedovalo je stotinjak radnika osječke tekstilne tvrtke MK Slavonija u većinskom državnom vlasništvu, koji od Uprave i vlasnika potražuju dvije neisplaćene plaće i putne troškove u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna.

Radnici su nosili transparente s natpisima "Uprava odlazi" te "Vrdoljak i Ćuraj (predsjednik Nadzornog odbora) grobari MK Slavonije", a sindikalni povjerenik Dražen Mihaljević izjavio je novinarima kako je stanje u tvrtki neodrživo. To je posljedica rada bivše, ali i sadašnje Vlade, koja aposlutno ništa konkretno nije poduzela da se višegodišnji problem tvrtke riješi, ustvrdio je Mihaljević.

Prosvjednici traže hitan sastanak s ministrima gospodarstva i finacija Ivanom Vrdoljakom i Slavkom Linićem radi rješavanja teškog stanja u tvrtki.

Radnici su glasnim zvižducima dočekali ministra Vrdoljaka koji im je u kratkom obraćanju poručio da, nakon višegodišnje blokade tvrtke i poslovanja s gubitkom, više nisu moguće pozajmice za plaće, već se hitno mora pronaći strateški partner. Ako to nije moguće, treba pokrenuti predstečajnu nagodbu i vidjeti ima li mogućnosti preseljenja tvrtke u manji prostor, kako bi se sačuvao što veći broj radnika.

Dodao je kako je proteklih godina za pozajmice potrošeno 25 milijuna kuna, a Uprave su proizvodile gubitke, te da će se pokušati naći strateški partner, kako bi se sačuvala proizvodnja.

Mihaljević je podsjetio da su se pisma namjere potencijalnih strateških partnera prikupljala do kraja listopada prošle godine, te je pitao zašto do sada nije raspisan natječaj za traženje partnera jer se, po njegovim informacijama, čeka odluka Vlade.

Vrdoljak je odgovorio kako je osobno razgovarao s podnositeljima pisama namjere te da oni "traže drugačije uvjete", a do pronalaska strateškog partnera država će nastojati pomoći radnicima što više može.

Radnici su ministra ispratili zvižducima i povicima "Hoćemo plaće".