AMERIKANCI UPOZORAVA

Ministarstvo financija kasni s povratom PDV-a

08.11.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Uvođenjem obvezujućih poreznih mišljenja i poštivanjem zakonskih rokova za povrat PDV-a moguće je smanjiti porezno opterećenje poduzetnika, smatraju u Američkoj gospodarskoj komori

Ističući da postoje brojna porezna rješenja koja se mogu promatrati kroz prizmu poticanja ulaganja, predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) ukazali su na dva problema zasebna s kojima se u posljednje suočavaju poduzetnici u Hrvatskoj. Radi se o nemogućnosti poreznog obveznika da se osloni na obvezujuća porezna mišljenja te zakašnjenje u isplati PDV-a.

'Porezni obveznici koji imaju više podružnica u Hrvatskoj žale se da različita porezna tijela primjenjuju različita tumačenja ovisno o mjestu ili promatranom vremenskom razdoblju', upozorila je Andrea Doko-Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, naglašavajući da se na taj način smanjuje predvidivost i stvara dodatni administrativni teret za porezne obveznike.

Kako bi se povećala predvidljivost i smanjili troškovi, AmCham predlaže uvođenje obvezujućeg poreznog mišljenja koje bi izdavalo jedno porezno tijelo. Rok za izdavanje obvezujućeg mišljenja bio bi 30 dana (iznimno 60 dana), a poduzetnik bi za takav dokument platio administrativnu naknadu od 15.000 kuna.

Drugi gorući problem je povrat PDV-a koji se, suprotno zakonu, isplaćuje sa značajnim zakašnjenjem i često je vezan uz porezni nadzor. 'U takvim slučajevima poduzetnici su izloženi znatnom stresu u obliku inspekcija u slučaju kada traže povrat', kaže Doko Jelušić ističući da ovakva praksa najteže pogađa male poduzetnike koji bi trebali biti generatori gospodarskog rasta.

Značajne poteškoće imaju i poduzetnici s velikim kapitalnim ulaganjima koje prate veliki iznosi ulaznog PDV-a. 'Takvi poduzetnici moraju se brinuti ne samo o financiranju širenja, već i o financiranju troškova PDV-a, a banke kod odobravanja kredita ne žele pokrivati trošak PDV-a', naglasila je potpredsjednica AmChamova Odbora za trgovinu i investicije Cherie Ford.

AmChamb traži da se Ministarstvo financija pridržava roka povrata PDV-a od 30 dana te da se povrat PDV-a odvoji od pitanja poreznog nadzora. 'Nije razborito prisiljavati poreznog obveznika da čeka dovršetak poreznog nadzora kako bi ostvario povrat PDV-a. Samo zato što je povrat dodijeljen, ne znači da će porezna uprava izgubiti svoje pravo na reviziju. Jedno ne smije ovisiti o drugome', zaključila je Doko Jelušić.

Svoje prijedloge AmCham je predstavio Poreznoj upravi i Uredu potpredsjednika Vlade za investicije Domagoju Ivanu Miloševiću, a nakon izbora predstavit će ih i novoj Vladi.