o mjerama pomoći

Milanovićev Ekonomski savjet analizirao vladin jesenski paket mjera i predstavio očekivanja za 2023.

19.10.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Ekonomski savjet predsjednika Republike Hrvatske pozvao je u srijedu vladu da mjere pomoći usmjeri prema najviše pogođenim skupinama u društvu, priopćeno je iz predsjednikova ureda

Predsjednik Republike Zoran Milanović, kako se navodi, sudjelovao je na 4. sjednici Ekonomskog savjeta predsjednika Republike koja je održana u srijedu na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Na sjednici je analiziran vladin jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena te su predstavljena ekonomska očekivanja u 2023. godini.

Prema analizi Ekonomskog savjeta predsjednika Republike, očekivana realna stopa rasta BDP-a za 2022. godinu trebala bi iznositi šest posto, uz očekivanu stopu inflacije od 10 posto. Projekcije su, kako se navodi u priopćenju, podložne reviziji na niže uslijed geopolitičkih neizvjesnosti vezanih uz cijenu i dostupnost energenata, kao i dostupnih pokazatelja ekonomske aktivnosti (promet od trgovine i industrijska proizvodnja) i očekivanja potrošača.

Neizvjesno okruženje utjecat će negativno, smatraju u Ekonomskom savjetu, i na stope rasta BDP-a u idućoj godini. Stoga se očekuje da će rast BDP-a u 2023. biti jedan posto. Ekonomski savjet očekuje i usporavanje inflacije na 6,7 posto u 2023. zbog učinka baznog razdoblja, niže potražnje i postupne normalizacije cijena sirovina na svjetskom tržištu.

Ekonomski savjet predsjednika Republike, kako se ističe, podržava napore vlade da paketima pomoći pomogne sektoru kućanstva i poduzeća u prevladavanju izazova. Dobro je što je vlada prepoznala i uvrstila u zadnji paket pomoći i mjere koje je još u srpnju ove godine predlagao Ekonomski savjet, a riječ je o mjerama pomoći najpotrebitijim skupinama u društvu.

  • +6
Rast troškova života Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ekonomski savjet predsjednika Republike poziva i dalje vladu da mjere koje donosi budu što je više moguće ciljane prema najviše pogođenim skupinama u društvu, što je u duhu preporuka OECD-a i odgovorno s obzirom na inflatorne pritiske', kaže se u priopćenju.

Uz predsjednika Milanovića i posebnog savjetnika predsjednika Republike za ekonomiju Velibora Mačkića, koji je ujedno i predsjednik Ekonomskog savjeta, na sjednici su sudjelovali članovi Đula Borozan, Bruno Ćorić, Ana Grdović Gnip, Marina Tkalec, Tomislav Hernaus i Vinko Muštra.