CRNE PROGNOZE

Na dodjeli nagrada za održivo poslovanje Milanović najavio recesiju

04.10.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Na 14. konferenciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) u utorak su dodijeljene tradicionalne nagrade za Hrvatski Indeks Održivosti (HRIO), a u uvodu skupa predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ustvrdio je je da se treba pripremiti na razdoblje smanjenja ekonomske aktivnosti.

Ovogodišnji dobitnici glavnih HRIO nagrada su u kategoriji velikih poduzeća Heineken Hrvatska, a kod srednjih HiPP Croatia. U kategoriji malih poduzeća dobitnik nagrade je tvrtka Hrvatski kišobran, a kod javnih poduzeća Odašiljači i veze.

Dodijeljene su i nagrade za pojedina tematska područja. Za održivo korporativno upravljanje dobitnik je Ericsson Nikola Tesla, za upravljanje okolišem u grupi uslužnih poduzeća dobitnik je Kaufland Hrvatska, a kod proizvodnih poduzeća Sato d.o.o. Za područje radne okolina nagrađena je Jamnica plus, a za odnose sa zajednicom Hrvatski telekom. Za područje Ljudska prava nagrađen je Holcim Hrvatska, za dječja prava AD Plastik,a nagradu za najveći napredak u odnosu na prošlu godinu dobilo je poduzeće Ytres.

Konferenciju je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je uz ostalo rekao kako nakon deset godina članstva u EU-u treba "podvući crtu" i postaviti si pitanje kako stojimo, "s koliko nula se to piše".

"Mi smo opsjednuti tom monetarnom percepcijom Europske unije: koliko smo dobili, koliko smo dali, koliko smo plusu. Međutim, taj plus je toliko mali, toliko sitan novac, godišnje to je pet milijardi kuna", rekao je Milanović dodavši kako za to nije kriva trenutna vlada "jer se bolje ne može".

"Cijeli sustav je dizajniran tako da oni koji imaju puno, najviše ili jako puno, ostanu tamo gdje jesu, a da oni koji su ispod otprilike ostanu tu gdje im je mjesto. Tu je naša mala Hrvatska", rekao je Milanović. 

Osvrnuvši se na trenutačnu situaciju u Europi, Milanović smatra da će ljudi, koji su ove godine dolazili u Hrvatsku i kojih je bilo manje nego prošle godine, ali su ostavili više novca, sljedeće godine imati i trošiti manje. Na zimu po njegovim riječima neće biti smrzavanja, ali očekuje nas zima "sažimanja i restrikcija".

Smatra da ekonomska aktivnost pod tim uvjetima ne može biti veća nego samo manja, s obzirom da smo ovisni o europskim tržištima.

"To je ono na što se moramo spremiti. Sve će ovisiti samo o nama", zaključio je.