OPTIMISTIČNI PREMIJER

Milanović očekuje još brži gospodarski rast

28.08.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u petak je u Puli, komentirajući objavu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,2 posto, izjavio da je Hrvatska izašla iz krize te da će stope gospodarskog rasta u nadolazećim tromjesečjima vjerojatno biti još i više

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 1,2 posto na godišnjoj razini.

'To je brojka kojom možemo biti jako zadovoljni. Nismo više u ranim 2000. godinama, a ono što je još važnije, rastu izvoz i industrijska proizvodnja, a tek onda potrošnja. To su sve posljedice određenih aktivnih mjera, smanjenja nekih poreznih stopa, da, i okruženja, ali ne isključivo članstva Hrvatske u Europskoj uniji, jer kada bi to bilo tako, onda bi sve članice Europske unije bile jednako uređene i ne bi ni jedna imala problema, a nije baš tako', rekao je Milanović novinarima nakon obilaska brodogradilišta Uljanik d.d


Dodao je kako je Hrvatska imala koristi od Europske unije te da je Vlada posebno u ovoj godini izuzetno uspješna u korištenju europskih fondova.

'Prošle godine je to bio plus, ove godine samo u prvoj polovini godine povukli iz europskih fondova tri puta više novca nego u prvoj polovini prošle godine. To ne ide samo po sebi, to treba pripremiti i odraditi, natjecati se i dobiti odobrenje, jer ako to ne iskoristite onda je članstvo u Europskoj uniji samo duhovna vježba, ništa više. A mi želimo materijalnu korist od toga i imamo je'.

Prema nedavno objavljenom financijskom izvješću Europske komisije, Hrvatska je 2014. godine povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u EU proračun. Taj višak znatno je veći nego u 2013., kada je Hrvatska bila u plusu u odnosu na uplate u EU proračun za 49,6 milijuna eura. U prvih šest mjeseci ove godine, pak, Hrvatskoj je iz EU proračuna isplaćeno 2,8 milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnjih 1,1 milijardu.

'Hrvatska je izašla iz krize i sljedeće stope rasta u kvartalima koje su pred nama će biti vjerojatno još više', rekao je Milanović.

Inače, to je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

DZS je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.