PAD KUĆE FIMA

Milan Horvat žrtva prevelikih apetita

22.10.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Uhićenje Milana Horvata dodatno je uzdrmalo Fima grupu, koja se nedavno raspala na tri dijela. Premda je aktivno sudjelovanje u aferi Spice ozbiljno naštetilo ugledu najjače hrvatske brokerske kuće, upućeni tvrde da negativan imidž ipak neće ugroziti poslovanje. Od svih sudionika afere, Horvat bi se najlakše mogao izvući jer je Fima u cijeloj priči bila samo posrednik. Najteži grijeh koji bi mu u istrazi mogli staviti na teret je manipuliranje cijenom Podravkinih dionica

Iako je, po svemu sudeći, Milan Horvat s Darkom Marincem skovao plan menadžerskog preuzimanja Podravke, uz politički blagoslov Damira Polančeca, kaznena odgovornost prvenstveno leži na upravi Podravke koja je operativnom provedbom plana oštetila koprivničku tvrtku. Horvat je uključen u istragu kao posrednik, a neslužbeno doznajemo da istraga tereti čelnika Fime za pumpanje cijene dionice Podravke kako bi se spriječila prisilna prodaja kupljenog paketa dionica.

Fima je značajna za varaždinsko gospodarstvo

'Još je teško procijeniti kako će se ovi događaji oko Fime, odnosno Podravke, odraziti na financijsku djelatnost varaždinskog gospodarstva, ali, načelno govoreći, svaki značajniji poremećaj sigurno ne donosi ništa dobro ni za poduzeće ni za okolinu, ističe Čedomil Cesarec, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin. Iako financijski sektor, kako upozorava Cesarec, nakon prodaje Varaždinske banke nije značajniji čimbenik u gospodarstvu Varaždinske županije, nikako se ne mogu zanemariti posljednja zbivanja oko Fime. 'Fima grupa bila je zadnjih godina značajna grupacija u financijskom sektoru, i to ne samo na nacionalnoj razini, nego i dijelu naše regije. Štoviše, iskoračila je i u Ukrajinu i još neke sredine. Pitanje je stoga što će dalje biti ukoliko stvari krenu neželjenim tokom', zaključio je Cesarec. 

Podsjetimo, Fima je 2007. godine podigla kredit i kupila 10,6 posto dionica Podravke, pripremajući teren za prvu fazu preuzimanja kompanije od strane menadžmenta. Stvari su pošle po zlu kada je 2008. zbog financijske krize počeo nagli pad cijena dionica. Ubrzo su zbog pada cijene kreditori zaprijetili prisilnom rasprodajom dionica. Fima je neko vrijeme pokušavala pumpati cijenu dionica kako bi se spasili od 'margin calla'. Međutim, pad dioničkog tržišta je bio toliko snažan da to nisu uspjeli učiniti, već su zatražili pomoć saveznika iz Podravke koji su uskočili kreditnim linijama putem SMS-a. Procjena je da je Podravka u spašavanju 'menadžerskih' dionica izgubila oko 250 milijuna kuna.

Inače, varaždinska Fima jedna je od najstarijih hrvatskih brokerskih kuća. U posljednjih desetak godina Fima grupa je izrasla u financijski konglomerat koji je, uz brokerske poslove, razvio djelatnosti upravljanja imovinom, upravljanja investicijskim fondovima, investicijskog bankarstva i druge pratećih financijskih djelatnosti (analiza, konzalting). Pod udarom financijske krize i novih rigoroznih pravila o adekvatnosti kapitala, ove godine je došle do razilaženja dotadašnjih partnera – Milana Horvata, Dubravka Žganeca i Ljiljane Weissbarth.

Horvatu je pripala brokerska kuća Fima vrijednosnice i društvo za upravljanje fondovima Fima Global Invest. Žganecu je pripao zatvoreni fond Validus kroz koji je Fima vodila upravljanje brojnim vlasničkim udjelima. Poslove investicijskog savjetovanja, upravljanja nekretninama, fondovima privatnog kapitala i faktoringa preuzela je Liljana Weissbarth.

Nastojeći zauzeti što veći tržišni udjel u brokerskom biznisu, Milan Horvat prošle je godine krenuo u partnerstvo s InterCapitalom, investicijskom kućom u vlasništvu Danijela Nevidala, čija specijalnost je trgovanje obveznicama. Međutim i ovo partnerstvo je neslavno završilo. Upućeni tvrde da je neposredan povod raskidanja partnerstva Horvatova umiješanost u aferu Spice.