složenac za zaradu

Meso koje to nije, paladij, grčke obveznice i ukrajinska hrivnja najbolje prilike za ulaganja prošle godine

04.01.2020 u 21:52

Bionic
Reading

Među najatraktivnijim ulaganjima prošle godine nalazile su se neke neočekivane investicije, poput ukrajinske valute, grčkih obveznica i ruskih dionica, a njima su se pridružile i kompanije koje proizvode umjetno meso te paladij

Početak godine popularan je trenutak u kojem se rade rekapitulacije i analize događaja iz proteklih godinu dana kako bi se temeljem njih donijeli zaključci i možda stvorili temelji za donošenje novih odluka, a od toga nisu izuzeti ni ulagači na financijskim tržištima. Tako se u ovom razdoblju često rade analize toga koji su tipovi ulaganja u proteklih godinu dana donijeli najveću, a koji najmanju zaradu. Financijsko tržište danas je toliko diversificirano da je nemoguće obuhvatiti baš sve vrste investicija, posebno ako se radi o kompleksnim financijskim instrumentima, no među brojnim vrstama ulaganja mogu se ipak izdvojiti neka koja su pristupačnija prosječnim investitorima, ali ponekad ostanu pomalo skrivena.

Stoga je interesantno baciti pogled na prošlu godinu i vidjeti gdje su se, uz one najčešće tipove investicija, mogle naći neke druge dobre prilike za zaradu. Općenito gledajući, godina je bila prilično dobra za tržišta. Najpopularniji dionički indeksi najvećih američkih burzi zabilježili su impresivan rast, uglavnom u rasponu od 20 do 30 posto, s time da su dionice tehnoloških kompanija, čiju vrijednost izražava indeks Nasdaq, zabilježile čak i bolji skok, od 35 posto. Tehnologija je bila jedan od jačih lanjskih sektora, uz financije, komunikacije te industriju.

Mada su spomenute brojke vrlo dobre i mnogi ulagači mogu biti zadovoljni njima, financijski eksperti uvijek su u potrazi za što većom prilikom za zaradu u što kraćem vremenu. Poslovni portal Bloomberg izdvojio je stoga nekoliko investicija koje su tijekom 2019. donijele još bolje rezultate, a koje na prvi pogled teško da bi se mogle izdvojiti kao očite prilike za atraktivne prinose.

Recimo, Rusija. U godini u kojoj napetosti između politike Vladimira Putina i ostatka globusa nisu nimalo smanjene, tamošnje dionice ne čine se kao logičan odabir za investicije. Sjedinjene Američke Države uvele su Rusiji nove sankcije, u Moskvi su se tjednima održavali prosvjedi, no čak i u takvim uvjetima ruska burza je cvjetala. Dionički indeks RTS od početka do kraja godine porastao je za više od 50 posto.

  • +25
Unatoč tome što su prošlu godinu obilježile napetosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ruske dionice bile su dobra prilika za ulaganje Izvor: EPA / Autor: ALEXEY DRUZHINYN /SPUTNIK/KREMLI

Ruske kompanije se, prema ocjenama nekih analitičara, nalaze u relativno dobrom stanju, a proizvođači sirovina profitirali su od stabilnih cijena nafte i tečajeva na svjetskom deviznom tržištu. Stabilne cijene nafte nagnale su i rusku središnju banku na snižavanje novčanih kamatnih stopa, što je ojačalo i tamošnju valutu.

Još jedno neočekivano tržište koje je lani ostvarilo iznenađujuće dobre rezultate bila je Grčka. Nakon desetljeća velikih muka, financijske krize i štednje izgleda da se lani situacija konačno bitnije popravila. Dionički indeks Atenske burze porastao je za više od 40 posto, a vrlo se dobro moglo zaraditi i na inače neatraktivnim obveznicama. Na desetak tisuća dolara uloženih u grčke državne obveznice početkom godine moglo se do njenog kraja zaraditi još oko dvije i pol tisuće.

Trio tradicionalno rizičnih, ali neočekivano dobrih lanjskih ulaganja zaokružuje Ukrajina. Država u kojoj i dalje vlada nemir zbog napetosti s Rusijom prošle godine uspjela je također srezati novčane kamatne stope zahvaljujući paketu reformi koje su provedene u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom. Niže kamate doprinijele su gospodarskom rastu, ali i jačanju ukrajinske valute hrivnje. Među 130 valuta koje prati Bloomberg upravo je hrivnja lani zabilježila najviši rast od gotovo 20 posto. U usporedbi s ranije spomenutim dioničkim indeksima taj se rast možda može učiniti skromnijim, no promjene tečajeva valuta uglavnom se kreću u razini od tek nekoliko postotaka, tako da je godišnji rast od 20 posto vrlo značajan.

Dionički indeksi predstavljaju prosječne vrijednosti koje odražavaju kretanje cijelog tržišta, ali među brojnim kompanijama čije dionice ulaze u njihov izračun uvijek postoje i one koje znatno odskaču od ostalih. Prošle godine to su bile tvrtke koje su konačno, barem ako je suditi po recenzijama koje su objavljivane u medijima, uspjele ponuditi tržištu 'mesne' proizvode biljnog porijekla koji se okusom mogu mjeriti s klasičnim životinjskim proizvodima.

Velika potražnja za takvim mesom potaknula je i snažan interes za dionicama kompanija koje ga nude. Zanimanje je, naravno, podiglo njihove cijene, a sretnici koji su početkom godine investirali u, recimo, dionice američke kompanije Beyond Meat do kraja godine mogli su zaraditi i više od 200 posto. Slične rezultate ostvarile su dionice kineske kompanije YanTai Shuangta Food, čija je vrijednost porasla za 175 posto tijekom 2019., usprkos tome što je njihova ponuda spomenutih proizvoda još uvijek prilično ograničena.

Na tržištu sirovina glavna investicija lani bio je element paladij. Potražnja iz automobilske industrije, u kojoj se paladij koristi za proizvodnju motora prihvatljivijih za okolinu, donijela mu je rast cijene od pedesetak posto, više od bilo kojeg drugog plemenitog metala. Analitičari procjenjuju da će paladiju cijena nastaviti rasti zbog sve strožih pravila vezanih uz zaštitu okoliša koja diktiraju daljnje prilagođavanje automobilske proizvodnje.

Da je netko početkom 2019. godine objavio recept u koji ulaze bezmesno meso, paladij, grčke obveznice i ukrajinska hrivnja, malo bi se tko odvažio zamijesiti takav obrok. No spretnim ulagačima upravo je nesvakidašnja kombinacija mogla donijeti izdašnu novogodišnju gozbu. U prvim danima trezvenog siječnja preostaje samo škakljivo pitanje kako ovaj profitabilni recept prilagoditi za 2020. godinu.