MODEL 'SMART FACTORY'

Merkel: Njemačka treba razviti industriju 4.0

24.10.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Europa bi trebala postati globalni lider u digitalnom svijetu, a Njemačka treba razviti kompjutoriziranu industrijsku proizvodnju, tzv. industriju 4.0, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na 8. njemačkom IT summitu u Hamburgu ovaj tjedan, prenose europski mediji

'U sektorima kao što je proizvodnja čipova svjetsko tržište je daleko ispred nas', kazala je Merkel. 'Ako poveže digitalne tehnologije s industrijskim proizvodima i logistikom, odnosno industrijom 4.0, Njemačka ima izglede da preuzme vodstvo', istaknula je, prenosi EurActiv.

Cilj industrije 4.0 je pametna tvornica (smart factory) koju karakterizira prilagodljivost, učinkovito korištenje resursa i ergonomika te integracija klijenata i poslovnih partnera u poslovni proces. Kod većine industrijskih poduzeća u Njemačkoj pametna tvornica važan je sastavni dio poslovne strategije, ali u praksi tek svaka peta tvrtka upravlja svojim proizvodnim pogonima i poslovnim jedinicama preko umreženih IT-sustava.

Stručnjaci smatraju da bi industrija 4.0 ili četvrta industrijska revolucija mogla postati stvarnost za 10 do 20 godina.

Merkel je jasno naglasila da više ne želi da Europa stalno kaska za SAD-om i Kinom u digitalnom sektoru.

Da bi u tome uspjela, Europa treba izabrati pravi smjer, kazala je.

Kancelarka se nada da će zajedno s drugim državama članicama EU-a dogovoriti novi zakon o zaštiti podataka početkom 2015.

Neutralnost interneta i big data

Istodobno, zakonska regulativa ne smije kočiti tehničke inovacije, istaknula je. Tvrtke moraju moći pronaći svoje mjesto putem interneta, kojemu svaki korisnik ima jednak pristup. Isto tako, trebalo bi pronaći način da se ponude 'posebne usluge na internetu s određenom razinom sigurnosti i pouzdanosti'.

No napomenula je da se neće baviti pitanjem neutralnosti interneta dok Njemačka ne osigura dovoljno brz širokopojasni internet.

'Na tom području trebamo rješenje koje nije diskriminirajuće - posebnu uslugu za svakog korisnika ali i za svakog providera. Ne bi smio postojati monopol nekog providera, nego kategorije za pojedine usluge', objasnila je.

'Digitalni svijet ne bi smio biti prostor bezakonja. Ipak, moramo pronaći primjerenu sredinu za regulaciju', kazala je.

Iako će njemačka vlada poboljšati svoje sheme potpore za startupove i pomoći u daljnoj digitalizaciji gospodarstva, 'svi državni poticaji možda neće biti dovoljni da se u Njemačkoj stvori ozračje slično onome u SAD-u, posebice u Silicijskoj dolini', upozorila je, poručivši da je za to potrebna promjena u njemačkom mentalitetu.

Merkel je izričito podržala korištenje golemih skupova podataka. 'Korištenje big data sustava mora biti moguće', kazala je, u svjetlu sve većih zabrinutosti zbog masovnog korištenja privatnih podataka.

Big data je tehnologija koja omogućava prikupljanje i obradu velikih količina strukturiranih i nestrukturiranih podataka u realnom vremenu.

Anonimizacija bi trebala postati njemački zaštitni znak, kazala je, ali kad je riječ o zdravstvenim istraživanjima i izvještajima o zagušenjima u prometu jednostavno ima više smisla koristiti podatke velikog broja korisnika.

IT sektor se nada pobjedi u drugom poluvremenu

'Europa je očito izgubila prvo poluvrijeme u utakmici za globalno vodstvo', rekao je glavni izvršni direktor Deutsche Telekoma Timotheus Hoettges.

Niti jedna dominantna IT tvrtka, bilo proizvođač čipova ili konačnog proizvoda, nema sjedište u Europi nego su u SAD-u ili Aziji, istaknuo je.

'No još uvijek možemo pobijediti u drugom poluvremenu', smatra on.

IT industrija objašnjava kako. 'Potrebne su nam inteligentne mreže, super brzi širokopojasni internet i na površinskom webu, moderna podatkovna politika - kako bismo mogli koristiti postojeće podatke u medicini ili automobilskoj industriji - podatkovna sigurnost, moderan sustav obrazovanja i dovršeno digitalno unutarnje tržište', objasnio je Dieter Kempf, direktor njemačkog udruženja IT sektora BITKOM.

Gabriel želi burzu 2.0

Sve to neće biti moguće bez novih startup tvrtki, upozorio je njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

Gabriel želi uspostaviti novi burzovni segment za startup tvrtke. 'Zajedno s njemačkom burzom (Deutsche Boerse), planiramo uspostaviti 'burzu 2.0', rekao je.

S vlastitim burzovnim segmentom, nove tvrtke trebale bi moći osigurati dodatni kapital, koji im je prijeko potreban za razvoj i širenje. Gabriel je kazao da negativni rezultati 'novog tržišta' od prije više od deset godina neće zaustaviti novi projekt. 'Novo tržište' bio je burzovni segment za rastuće tvrtke koji je neslavno završio nakon pucanja internetskog balona.

Gabriel je kritizirao manjak investicija rizičnog kapitala (venture capital) u Njemačkoj. Samo javna pomoć neće riješiti problem, rekao je.

Njemačka vlada namjerava podržati usluge utemeljene na internetu u budućnosti, primjerice 50 milijuna eura predviđa se za projekt "Smart Service World", kazao je.

Njemačka vlada nema vizije

Konstantin von Notz, IT stručnjak Zelenih u Bundestagu, ocijenio je da je IT summit u Hamburgu bio bez pravog sadržaja.

Njemačka vlada propustila je priliku da razgovara s civilnim društvom o gorućim pitanjima kao što je NSA skandal, rekao je. 'Nadzor polako truje demokraciju i gospodarstvo', upozorio je.

Uoči summita, njemačka veleposlanica za internet Gesche Joost kritizirala je za Welt am Sonntag program njemačke vlade za digitalni razvoj. Smatra da mu manjkaju vizije i da odražava tradicionalni mentalitet, dok su se u mnogim sektorima pojavili posve novi poslovni modeli.

Joost, primjerice, očekuje velik gubitak radnih mjesta zbog digitalizacije, a vladin program ne shvaća ozbiljnost tog problema.