CIPRAS DANAS U NJEMAČKOJ

Merkel: Imat ćemo vremena za razgovor, a možda i za svađu

23.03.2015 u 08:49

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras dolazi u prvi posjet Berlinu, gdje ga čeka njemačka kancelarka Angela Merkel. Događa se to u vrijeme kad jača nestrpljivost kreditora u eurozoni u vezi s pokušajem Grčke da pokrene nove pregovore o paketu pomoći i otplati duga. Kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Grcima je u državnoj blagajni preostalo novca za plaće i mirovine samo do 8. travnja, nakon čega slijedi bankrot

Između Grčke i Njemačke napetost raste već tjednima. Počela je atenskim zahtjevom da Berlin plati odštetu za nacističku okupaciju, a pojačala se kad je njemačka televizija emitirala dvije godine staru snimku grčkog ministra financija Janisa Varufakisa u kojoj on pokazuje kako bi zadužene zemlje Njemačkoj morale pokazati srednji prst. Varufakis, koji tada nije bio ministar, odmah je rekao da je to krivotvorina, a poslije su se i televizijski producenti ispričali.

Merkel je prošlog četvrtka u njemačkome parlamentu rekla da se veseli Ciprasovu posjetu. Imat ćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za svađu, rekla je. Iz Atene se čuju pomirljiviji tonovi. Cipras je na bruxelleskom sastanku u četvrtak kasno navečer, gdje su bili Merkel i drugi europski čelnici, obećao da će pripremiti novi prijedlog reformi. Njemačka kancelarka kaže da ne očekuje nove prijedloge već danas.