velika investicija

Merck u Francuskoj gradi tvornicu laboratorijske opreme za cjepiva protiv covida 19

18.03.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Njemački proizvođač lijekova i laboratorijske opreme Merck najavio je da će uložiti 25 milijuna eura u tvornicu u Francuskoj u kojoj planira proizvoditi jednokratne plastične bioreaktore, ključne u proizvodnji cjepiva protiv covida 19. Tvornica će biti prvi Merckov pogon u Europi, zaposlit će 350 radnika i vjerojatno će početi s radom krajem godine, navodi se u priopćenju grupe, objavljenom u srijedu.

"Naša nova europska proizvodna linija povećat će globalne kapacitete za hitno potrebnu opskrbu proizvodima za jednokratnu upotrebu koje koriste proizvođači cjepiva i lijekova", naveo je Merck u priopćenju.

U prosincu prošle godine Merckov odjel bioznanosti, koji biotehnološke laboratorije opskrbljuje opremom i kemikalijama, najavio je 47 milijuna dolara ulaganja u SAD-u u proizvodnju opreme za proizvođače cjepiva protiv covida 19 i biotehničkih terapija.

Merck ima pogon i u kineskom Wuxiju, u kojem proizvodi jednokratne plastične vrećice za bioreaktore.

Tržište bioreaktora za jednokratnu upotrebu bilježi dvoznamenkaste stope rasta, budući da proizvodnju biotehnoloških proizvoda čini fleksibilnijom, jeftinijom i bržom, ističu u njemačkoj tvrtki, dodavši da je pandemija samo ubrzala tempo njegova rasta.