oporavak

Mercator se vratio profitabilnosti u prvoj polovici 2021.

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 23.09.2021 16:49
  • Objavljeno 23.09.2021 u 16:49
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

U prvoj polovici ove godine Grupa Mercator ostvarila je 1,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je 0,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Nakon što je u istom razdoblju prošle godine zabilježio gubitak od 69 milijuna eura zbog revalorizacije i umanjenja vrijednosti nekretnina, ove je godine ostvario neto dobit od 10,6 milijuna eura.

Kako je Mercator danas objavio, polugodišnji prihodi neznatno su se smanjili u odnosu na prošlu godinu, a bili su 3,9 posto veći nego u prvoj polovici 2019. godine. U usporedbi s prethodnom godinom, prihodi od maloprodaje manji su za 1,3 posto na godišnjoj razini, iznosivši nešto manje od 850.000 eura, ali su bili 7,3 posto veći nego u prvoj polovici prve polovice 2019. godine.

U prvih šest mjeseci, unatoč brojnim mjerama protiv krune koje su ograničavale poslovanje, Grupa Mercator zabilježila je povećanje normalizirane bruto poslovne dobiti (EBITDA) za 11,1 posto na 92,4 milijuna eura. Operativna dobit iznosila je 40,4 milijuna eura, nakon što je Grupa u prvoj polovici prošle godine ostvarila 40 milijuna eura operativnog gubitka.

"Kako bi ublažio negativne posljedice epidemije covida-19, Mercator je uveo niz aktivnosti i inicijativa za optimizaciju i isplativost, koje su u potpunosti neutralizirale negativan učinak pada prihoda zbog epidemije, što je dovelo do rasta normaliziranog EBITDA-e . Napravljen je i iskorak u području digitalizacije i personalizacije ponude", rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Tomislav Čizmić, predsjednika Uprave Mercatora

Tomislav Čizmić, predsjednika Uprave Mercatora

Izvor: Licencirane fotografije/Mercator / Autor: Licencirane fotografije/Mercator

Neto financijski dug Grupe Mercator krajem lipnja iznosio je 558,2 milijuna eura, što je za 5,1 posto manje u odnosu na kraj lipnja prošle godine. Na smanjenje ukupnih financijskih obveza u prvom polugodištu utjecala je konačna otplata određenih najmova u Sloveniji. U međuvremenu su se ukupne financijske obveze Grupe povećale za 23,7 milijuna eura u odnosu na kraj prošle godine, što je uglavnom posljedica djelomičnog povećanja zajma za supervizora.

Grupa je za ulaganja u osnovna sredstva u prvoj polovici godine namijenila 13,6 milijuna eura, dok je lavovski dio namijenjen ulaganjima u Sloveniji. Ulaganja u obnovu postojećih trgovina u ovom razdoblju predstavljaju 54,2 posto ukupnih ulaganja.

Od travnja ove godine Mercator je u okrilju Fortenova grupe.

  • +5
  • +2

Fortenova grupa

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!