SJEDNICA HANFA-E

Međunarodni institut analizirao hrvatski mirovinski sustav: Ovo je ocjena

23.10.2023 u 15:13

Bionic
Reading

Članovi Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj su sjednici, između ostalog, razmatrali izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima, ključne komponente održivog financiranja i ESG čimbenike, distribuciju udjela u UCITS fondovima u poslovnicama banaka i aktualnosti na tržištu kapitala, izvijestili su iz te agencije

Ukupna ocjena sistemskih rizika sektora financijskih usluga smanjena je u prvih devet mjeseci 2023., ali i dalje se nalazi u zoni povišenih sistemskih rizika. Inflacija je blago usporila, a povoljni uvjeti na tržištu rada doprinijeli su smanjenju sistemskih rizika u makroekonomskom okružju.

Pristupanje Hrvatske europodručju smanjilo je valutni rizik i ukupnu izloženost sektora financijskih usluga sistemskim rizicima te se pozitivno odrazilo na kreditni rejting Republike Hrvatske, a koji su sredinom 2022. i po okončanju postupka pristupanja europodručju poboljšale sve tri agencije. U okolnostima visokih makroekonomskih, monetarnih, financijskih i geopolitičkih rizika glavni rizici za domaći sektor financijskih usluga i dalje su kamatni i tržišni rizici.

Pri razmatranju aktualnih događanja na području održivog financiranja posebno je istaknuto kako je takvo financiranje postalo imperativ današnjice te ima ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti tržišta i društva. Ono ne podrazumijeva samo 'zeleno' financiranje nego i proces razmatranja i uzimanja u obzir okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) čimbenika prilikom donošenja odluka o ulaganju te zahtijeva nove pristupe i strategije u osiguranju održive budućnosti.

'Članovi Savjeta upoznati su i s uočenim izazovima s kojima se u kontekstu ESG-a susreću društva na tržištu osiguranja. Trenutačno stanje na tržištu u Hrvatskoj pokazuje da se od ukupno osam društava za osiguranje koja u portfelju imaju investicijske proizvode osiguranja samo kod dva proizvoda promiču okolišna i društvena obilježja, a nijedan proizvod na hrvatskom tržištu nema za cilj održivo ulaganje. Neovisno o kompleksnoj i opsežnoj regulativi koja obuhvaća mnoge poslovne procese društava, a koja se konstantno nadopunjava i razvija, Hanfa će dodatno poticati društva na održiva ulaganja i razvoj proizvoda usmjerenih prema održivosti', navode iz te agencije.

Tijekom Savjeta predstavnici Hanfe održali su prezentaciju o distribuciji udjela u UCITS fondovima u poslovnicama banaka. Iz prikazanih kretanja u posljednje tri godine vidljiv je značajan pad iznosa distribucije udjela u UCITS fondovima u 2. kvartalu 2022. godine, koji je najvećim dijelom uzrokovan ratom u Ukrajini i negativnim kretanjima na tržištima kapitala koje je on potaknuo, kao i pojavom inflacije i dizanjem kamatnih stopa, što je negativno utjecalo na prinose obvezničkih fondova.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Hanfa će, navode iz agencije, nastaviti pojačanu kontrolu primjene europske regulative kako bi se ulagateljima pružale kvalitetnije informacije o rizicima investicijskih proizvoda koje nude investicijska društva i društva za upravljanje investicijskim fondovima.

Na sjednici Savjeta bilo je riječi i o aktualnostima na tržištu kapitala i istraživanju o stanju tržišta kapitala koju je izradila CFA Udruga Hrvatska. Temeljem istraživanja radi se na strategiji, a kao ključne promjene potrebne za razvoj predlažu se porezne reforme, kategorizacija tržišta kao emerging marketa te uvođenje investicijskih računa s poreznim poticajima za ulagatelje.

Članovima Savjeta prezentirana je i analiza hrvatskog mirovinskog sustava prema Mercer CFA Institute Global Pension Indexu, prema kojem je hrvatski mirovinski sustav dobio ocjenu C+ (raspon od A do E). Ocjena C+ opisno odgovara sljedećoj procijeni: sustav ima dobre postavke/regulativu, ali ima i velike rizike i nedostatke koje treba riješiti; bez poboljšanja njegova učinkovitost i dugoročna održivost mogu se dovesti u pitanje.

Kako iz Hanfe navode, ukupna ocjena sastojala se od procjene tri kriterija – adekvatnosti, održivosti i integriteta. U pogledu adekvatnosti i održivosti Hrvatska stoji nešto slabije u odnosu na kriterij integriteta, u kojem se ocjenjuje cjelovitost i pouzdanost sustava na temelju regulacije, načina upravljanja, zaštite, transparentnosti i troškova poslovanja. Hrvatska je uz Poljsku jedina srednje europska zemlja koja je razmatrana u ovoj analizi te je prema svom poretku u rangu nekih drugih zapadnoeuropskim zemljama poput Francuske i Španjolske te ispred Italije, Austrije i Poljske. Članovi Savjeta zaključili su kako je prema Mercerovoj ljestvici hrvatski mirovinski sustav dobio pozitivnu međunarodnu ocjenu.