ČAČIĆ NAKON PROGLAŠENJA RECESIJE

'Mediji i analitičari su očajni jer BDP nije pao 3,5 posto!'

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Imam dojam da su neki mediji i ekonomski analitičari očajni jer se nisu ostvarile njihove prognoze o padu BDP-a za 3,5 posto. Nesretni su i pitaju kako samo 1,3 posto. Pad bi bio i veći da nije bilo veće potrošnje. Očekujem da će u drugom kvartalu pad iznositi 2 posto jer to govori zdrav razum, a u trećem dolazi stabilizacija. U četvrtom ćemo već vidjeti jesmo li na dobrom putu, a ja vjerujem da jesmo', rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na početku 16. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Sv. Martinu na Muri

'Imam dojam da su neki mediji i ekonomski analitičari očajni jer se nisu ostvarile njihove prognoze o padu BDP-a za 3,5 posto', prokomentirao je Čačić medijske ocjene gospodarskih trendova.

Prvi potpredsjednik Vlade naglasio je da država ne smije bježati od odgovornosti i preuzimanja rizika u gospodarstvu. Trenutno nitko ne preuzima odgovornost, sve se odlučuje na razini ministra i premijera, što je užasno, kaže Čačić te poziva na promjenu takva ponašanja i preuzimanje odgovornosti za donošenje odluka.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pozvao je na stvaranje saveza za pokretanje gospodarstva i izlazak iz recesije. Malo gospodarstvo je pokretač cjelokupnog gospodarstva i zato treba stvoriti povoljnu poduzetničku klimu u čemu trebaju sudjelovati vlada, socijalni partneri, lokalna samouprava, i gospodarstvenici u Savezu za pokretanje gospodarstva, izjavio je Maras. 

U nizu negativnih pokazatelja i loših vijesti posljednjih dana, raduje podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine prvi put nakon četiri godine broj otvorenih obrta veći za 300 od broja zatvorenih, navodi Maras.

Hrvatskom poduzetništvu, po njegovim riječima, ne nedostaje ideja, o čemu govori više od 10 tisuća prijava za program Ministarstva poduzetništva i obrta 'Poduzetnički impuls', ali problem je manjak kapitalizacije jer samo 20 posto poduzeća zadovoljava kriterije banaka za dobivanje kredita. Stoga je Vlada spremna, kazao je Maras, podijeliti rizik s poduzetnicima, a to čini novim programima HBOR-a i jačanjem jamstvenog potencijala HAMAG-a.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako u Hrvatskoj danas vjerojatno nema važnije zadaće od otvaranja radnih mjesta, oporavka gospodarstva i izlaska iz krize. Država pritom, istaknuo je predsjednik Josipović, mora poduzetnicima otvoriti vrata i stvoriti uvjete za uspjeh.

U Hrvatskoj je, po njegovim riječima, još na djelu sumnjičavost prema poduzetnicima te manjak kulture poduzetništva i preuzimanja rizika. Na duge staze, to je moguće promijeniti, smatra Josipović.

'Za svog jučerašnjeg boravka u europskim institucijama u Bruxellesu vidio sam da samo nekoliko europskih zemalja ima besprijekornu ekonomiju. Hrvatska nije među najgorima, ali ni ne stoji baš dobro', navodi Josipović.

Osvrnuvši se na jučerašnji podatak o bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,3 posto na godišnjoj razini, predsjednik Josipović je rekao da je to rezultat duljeg trenda u gospodarstvu te da treba poduzeti sve za oživljavanje gospodarstva kao što su relaksacija, deregulacija i ubrzavanje odlučivanja.

Jedna od ključnih stvari, po njegovom mišljenju, aktiviranje je vlastitih resursa, pri čemu je kao negativne primjere zapuštenosti spomenuo turističke objekte u Kuparima, ocijenivši da je problem prije svega u krizi odlučivanja.

'Vrijeme i postupci odlučivanja danas su u Hrvatskoj neprimjereni, pa ih treba skratiti, pojednostavniti i deregulirati, te promijeniti društveni pogled i odnos prema poduzetništvu', poručio je predsjednik Josipović.

Dvodnevno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se održava u Toplicama Sveti Marin na Muri, organiziralo je Ministarstvo poduzetništva i obrta i pod pokroviteljstvom je Vlade. Okupilo se oko 500 sudionika. Na današnjem programu su razgovori sudionika sa članovima vlade, informacija o raznim vladinim programima potpore poduzetništvu te primjeri dobre prakse poduzetnika iz raznih hrvatskih regija, kao i uručivanje nagrada uspješnim poduzetnicima, studentima i učenicima za njihove poduzetničke ideje i projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!