VLADA JE BEZ KONCEPCIJE

Matijašević: Spremni smo za građanski neposluh

22.07.2009 u 11:15

Bionic
Reading

Hrvatska udruga sindikata (HUS) oštro se protivi uvođenju kriznog poreza jer smatra da Vlada svojom neodlučnošću za rezanje troškova u državnom i javnom sektoru vodi gospodarstvo u propast. Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, traži od premijerke Jadranke Kosor čvrste vremenske rokove za provođenje radikalnih rezova u državnoj potrošnji. Ako se vlada ogluši o njihove zahtjeve, HUS je spreman na građanski neposluh

Vlada je još jednom, prema Matijaševićevim riječima, pokazala da nema nikakve smislene koncepcije za unapređenje gospodarstva ove zemlje. 'Povećavanjem davanja na plaće radnika uvećava se i cijena rada, a ujedno i smanjuje kupovna moć građana', ističe Matijašević.

U obraćanju novinarima Matijašević je kritizirao i sindikate javnih službi. 'Koliko mi je poznato, ideja poreza potekla je od sindikata javnih službi. Oni su time okrenuli leđa radnicima u proizvodnom sektoru štiteći svoje interese', konstatirao je Matijašević.

Vlast će svojom neodlučnošću za rezanje troškova u državnom i javnom sektoru odvesti gospodarstvo u propast, tvrde u HUS-u.

HUS inzistira da se jasno odrede vremenski rokovi za reformu lokalne uprave, odnosno za smanjivanje broja općina, gradova i županija, te želi odlučniju borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala

Traže i zabranu uvoza koji guši domaću proizvodnju, osobito u poljoprivredno-prehrambenoj, tekstilnoj i prerađivačkoj industriji.

'U slučaju da se Vlada ogluši na naše zahtjeve, spremni smo stati na čelo građanskog neposluha', zaključio je Matijašević.