PROTIV STOPIRANJA PLAĆA

Matica sindikata prijeti Vladi štrajkom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 19:35
  • Objavljeno 25.11.2008 u 15:00
vilim ribić

vilim ribić

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Matica hrvatskih sindikata ne prihvaća Vladin prijedlog šestomjesečnog zamrzavanja plaća javnih i državnih službenika uz rast u drugoj polovici 2009. za tri posto, već predlaže dogovor o pravednoj i održivoj cijeni rada u javnim i državnim službama

Ni Matica, kao ni ostali sindikati, ne pristaje na Vladin prijedlog kojim se teret krize želi svaliti samo na leđa zaposlenih u javnim i državnim službama, rekao je dopredsjednik Matice Vilim Ribić novinarima dan uoči novog sastanka čelnika 15 sindikata s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor

Možemo pristati na zamrzavanje plaća u prvoj polovici 2009. pod uvjetom da nam od 1. srpnja plaće porastu šest posto, te da s Vladom sklopimo sporazum kojim će naše plaće u iduće tri godine dostići zaostatak za plaćama u privredi od devet posto, istaknuo je Ribić.

To znači da bi plaće javnih i državnih službenika u 2010., 2011. i 2012. godini rasle za po tri posto, uz korekciju prema rastu plaća u privredi.

Zaposlenima u prosvjeti i znanosti, koji po postojećem sporazumu imaju dodatak od još dva posto godišnje kako bi nadoknadili zaostatak za privredom, plaće bi od 2010. do 2012. trebale rasti i za tih dodatnih dva posto godišnje.

Sutra u Banskim dvorima trebamo dobiti odgovor na taj protuprijedlog, pa ako Vlada to prihvati počinjemo pripreme za provedbu referenduma među članstvom, bez čijeg odobrenja nećemo potpisati nikakav sporazum, najavio je Ribić.

Ako pak Vlada pokuša otkazati postojeći sporazum o rastu plaća od 1. siječnja za šest posto, započet ćemo pripreme za štrajk, upozorio je.

Prijedlog Matice podupiru i sindikati liječnika i zaposlenih u kulturi, dok drugi dio sindikata, oni u državnim službama, zdravstvu, policiji i socijalnoj skrbi, ne odustaje od povećanja plaća za šest posto od Nove godine te predlaže usklađivanje s plaćama u privredi u drugoj polovici godine

Ribić je odbacio kao neistinite izjave ministra financija Ivana Šukera da plaće u 2009. ne mogu rasti šest posto jer je predviđeni rast BDP-a samo dva posto.

Ministar uspoređuje realni rast BDP-a i nominalni rast plaća. Ako će iduće godine inflacija biti oko četiri posto, kako se predviđa, realni rast plaća bit će samo dva posto, pa će biti pokrivene rastom BDP-a, kaže Ribić.

Također je optužio Šukera kao najodgovornijeg za dosadašnji izostanak razgovora o nacionalnoj politici plaća i opadanje kvalitete kadrova i usluga u javnom sektoru.

Na današnjoj konferenciji sindikalci su podsjetili da je prije dvije godine, nakon višednevnog štrajka u školama, fakultetima i znanstvenim ustanovama, potpisan sporazum o plaćama koji Vlada sada, zbog financijskih poteškoća, želi izmijeniti.

Plaća nastavnika početnika s VSS-om sada zaostaje za prosječnom plaćom u privredi za 12,8 posto, a da nije bilo tog sporazuma zaostajala bi čak 24,9 posto, upozorili su sindikati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi