prve reakcije

Marić: To je najveći tromjesečni pad ikad zabilježen u Hrvatskoj, ali nije veliko iznenađenje

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 28.08.2020 12:45
  • Objavljeno 28.08.2020 u 12:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon rekordnog pada BDP-a, oglasio se i ministar financija Zdravko Marić

'Pad BDP-a u drugom tromjesečju iznosi 15,1 posto što je otkad se mjeri statistikom nacionalnih računa zadnjih 25 godina, najveći tromjesečni pad ikad zabilježen u Hrvatskoj. S obzirom na okolnosti to i nije veliko iznenađenje, ali treba reći da je to viši pad nego što je bio u vrijeme zadnje krize kad je najveći pad bio oko 9 posto', kazao je Marić nakon objave podataka Državnog zavoda za statistiku.

Što se tiče analitike, osim ukupne stope pada, pala je i osobna potrošnja dok je jedina rast zabilježila državna potrošnja. 'Pad osobne potrošnje od 14 posto je na tragu naših očekivanja. To je također najveći pad osobne potrošnje', rekao je.

'Ono što je malo viši pad nego što smo očekivali su investicije. Od ukupnih investicija kroz cijelu godinu 52 posto se odnosi na građevinu, a ona je u tromjesečju zabilježila neznatni plus. Pale su investicije na nabavi opreme i strojeva, a pale su smo jer smo imali fizičku barijeru i zatvorene granice', dodao je Marić.

Rekao je pad izvoza usluga od 70 posto na tragu njihovih očekivanja. Nešto bolja je situacija s izvozom robe što je palo oko 10 posto pa je malo kompenziralo ovaj prvi dio.

<<<Rekordni pad: BDP manji za 15,1 posto!>>>

'Mnogi govore o vrućoj jeseni, mi se s izazovima trebamo uhvatiti ukoštac i trebamo učiniti sve da sačuvamo radna mjesta', kazao je.

'Nema uljepšavanja, brojke su takve kakve jesu. Ali koliko god je ovo najveći pad bitno je kako ćemo reagirati. Ali postoji još jedna varijabla koja je svima nepoznata, a to je epidemiološko stanje', kazao je.

'Predstoje nam izazovi. Vrijeme je uvijek da Hrvatska poduzima iskorake, racionalizacija i još važnije efikasnost. Nije važno samo koliko nešto košta nego i kakvu uslugu imamo. Ovakva situacija, da Vlada nije reagirala s mjerama, ove brojke koje su dovoljno teške, bile bi još gore. Onda bi i trendovi na tržištu rada bili još lošiji', zaključio je.

'Da je lako, nije lako', rekao je ministar.

Komentirajući rezanja u javnoj upravi rekao je: 'Ne bih izvukao samo tako jednoznačan zaključak. Sve što se tiče javne uprave, nije to jedina strukturna reforma. Nije samo pitanje broja. I država je poslodavac, i ti ljudi imaju svoje obitelji. Treba nam racionalizacija i veća efikasnost... '.

Na pitanje hoće li biti otkaza u privatnom sektoru, rekao je da do sada toga nije bilo: 'Ali nitko ne može biti tako odriješit i nedvosmislen da sad garantira što će biti dalje. Izazovi jesi tu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!