sindikati vladi za vratom

Marić: Prosječna plaća u pet godina porasla 27 posto, a o povećanju osnovice za ovu godinu još ćemo razgovarati

11.01.2022 u 15:33

Bionic
Reading

Pregovarački odbori Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi održali su sastanak o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Pregovori su se održali kroz dva sastanka i to s predstavnicima sindikata javnih službi i s predstavnicima državnih službi. Ministar Marić je rekao kako će se o povećanju osnovice za ovu godinu još razgovarati

Ministar Zdravko Marić je, javlja HRT, nakon sastanka rekao kako je ideja bila nakon jučerašnjeg GSV-a da se prikažu makro i fiskalni pokazatelji i rizici.

'U tom kontekstu su i započeli razgovori i tako je bilo i danas na pregovorima. Mislim da smo s naše strane bili uvijek maksimalno otvoreni i transparentni. Što se tiče temeljnog kolektivnog ugovora, uz zadržavanje postojećih materijalnih prava u ugovoru, otvoriti razgovore o povećanju naknada koje se odnose na sistematske preglede, troškove prijevoza. Kao i svih godina, postojeći temeljni ugovor koji je istekao prije četiri godine. Sami znamo da je ova Vlada u nekoliko navrata korigirala osnovicu svih državnih i javnih službi. Pojedine djelatnosti su imali povremena povećanja. Kad se sve to zbroji ne govorimo o malom povećanju plaća koje se radilo paralelno s postojećim kolektivnim ugovorom. Na tom tragu došlo je s naše strane mišljenje da se u sljedećih nekoliko dana i tjedana, dok postoje rokovi, fokusiramo na prijevoz, sistematski pregled, a da o osnovici nastavimo i dalje razgovarati. Koji će modus biti, to ćemo još vidjeti', rekao je.

Istaknuo je kako se prati puno pokazatelja i indikatora.

'Paralelno u planu Nacionalnog plana i oporavka za naredni period nalazi se integralni zakon o plaćama koji bi trebao donijeti jedan iskorak i napredak u sustavu plaća. Taj zakon je u planu do polovice 2023. O povećanju osnovice za ovu godinu još ćemo razgovarati. Uzimamo u obzir sve pa i kretanje cijena proteklih mjeseci. Kada se gleda proteklih pet godina, prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je za 27 posto', rekao je Marić.

Naglasio je kako u aktualnoj godini o trenutno, gdje se očekuju podaci za prosinac, pokazat će se da je nastavljen trend ubrzavanja inflacije koji će još vrijediti i u prvim mjesecima ove nove godine.

  • +5
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Sad je trenutak da potegnemo i za one druge. Nema podjela, zato i imamo dobre gospodarske rezultate i da ćemo oporavak dosegnuti i prije nego smo očekivali. I dalje izazovi postoje. Zato i idemo s ovakvim pristupom', dodao je.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je kako konkretne ponude od Vlade i nema.

'Rekli smo da ćemo raspravljati o prijevozu i osnovici i sistematskim pregledima. Nismo zadovoljni ponudom Vlade. Razumijemo situaciju. Porast siromaštva je porast i kriminaliteta. Prema tome će policija, pravosudna policija i carina imati više posla. Odgovorno tvrdimo da su naše plaće u državnim službama premale. Tražili smo povećanje osnovice od 8 posto i zato nismo zadovoljni ponudom Vlade. Smatramo da zbog specifičnosti posla javnih i državnih službi moramo biti bolje plaćeni.'

Zdravko Lončar je rekao kako sljedeći sastanak bi trebao biti za dva tjedna pa će se vidjeti do tada.

'Iz Vlade nisu ponudili rast osnovice. Govorilo se o troškovima liječničkog pregleda i još ostala neka prava koja su sitna prava koja su se pokazala nedosljednim u dosadašnjoj primjeni kolektivnog ugovora', dodao je.

Jagić je rekao kako se moglo čuti na sastanku kako je prošla godina bila dobra, ali ponavlja da se na njima ne smije štedjeti.

'To je politika države i to ne bi trebao biti naš problem što država nema novaca', dodao je.