PRAZNE KRITIKE

Marić je solo igrač, HNB prolazi u Saboru

05.10.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Izvještaj o radu Hrvatske narodne banke (HNB) za 2010. u Saboru će najvjerojatnije dobiti zeleno svjetlo bez obzira na to što ga Odbora za financije i državni proračun nije prihvatio

HNB-ov izvještaj na Odbora za financije nije prošao jer su suzdržani bili HDZ-ovci Goran Marić i Davor Hušk, šef HSS-a Josip Friščić i SDSS-ovac Mile Horvat. Podržali su ga Krešo Filipović, Nevenka Majdenić i Željko Turk, svi iz HDZ-a.

Gdje je bila oporba? Potpredsjednik Odbora Gordan Maras iz SDP kaže da nije prisustvovao sjednici zbog prije dogovorenih obveze, dok za ostale ne zna što ih je spriječilo. Kako nije bio na Odboru, Maras nije želio komentirati izjave Marića koji je tradicionalno žestoko napao središnju banku.

Neslužbeno iz redova SDP-ovaca stižu glasovi da će oni podržati HNB-ovo izvješće a zanimljivo je da se slično može čuti i od HDZ-ovaca. To još jednom potvrđuje da je Marić solo igrač s prešutnom dozvolom vrha stranke da gazi guvernera Željka Rohatinskog.

Gospodarski strateg HNS-a Dragan Kovačević smatra da su kritike na račun HNB-a promašene i da Rohatinski svoj posao radi korektno.

'Ako je HNB i imao operativnih grešaka one su minorne kad se uspoređuju s radom Vlade i vladajuće stranke. Pun učinak monetarne politike u vrijeme krize izostao je jer nije bilo usklađenosti s fiskalnom politikom. Razlog tomu je što HNB nije imao pravog sugovornika s druge strane, u HDZ-u i Vladi', smatra Kovačević.

U slučaju da Sabor i prihvati mišljenje Odbora za financije kako ta odluka nema zakonsku snagu ništa se dramatično neće dogoditi. HNB je nezavisna institucija a zasigurno neće doći niti do promjene monetarne politike sve dok je Rohatinski guverner. Osim toga izgledno je da će nakon parlamentarnih izbora na vlast doći one političke snage koje ga podržavaju.