HITNA PRERASPODJELA

Marić: Isplatit ćemo božićnice, ali nekima možda tek u 2017.

14.12.2016 u 16:18

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila javnim i državnim službenicima isplatiti božićnicu, premda u proračunu za 2016. godinu nisu predviđena sredstva za tu namjenu. Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da će se do sredstava doći preraspodjelom u proračunu

Vlada planira božićnicu u iznosu od 1.250 kuna državnim i javnim službenicima isplatiti do kraja godine, ali moguće je da dio njih bude isplaćen tek u siječnju.

'Originalna ideja nije predviđala sredstva, ali kako nismo uspjeli napraviti izmjene kolektivnog ugovora, ta obveza stoji i Vlada će se odgovorno ponašati da ne riskira tužbe', rekao je Marić na novinskoj konferenciji.

Do novca za božićnice doći će se preraspodjelom sredstava u proračunu. 'Vlada ima pravo napraviti preraspodjelu do pet posto na račun proračunskih korisnika', pojasnio je Marić, ističući da će ukupan trošak za proračun iznositi oko 270 milijuna kuna.

Iz sindikata podsjećaju da je Temeljni kolektivni ugovor i dalje na snazi prema produženoj primjeni pravnih pravila, pa Vlada ne može izbjeći obvezu isplate božićnica.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je Hini da Vlada ne može izbjeći obvezu isplate božićnice osim pravnim nasiljem, što bi sindikati svakako osporavali na sudovima.

Vlada treba odlučiti hoće li to isplatiti iz unutarnjih rezervi ili tek u siječnju, no isplata nakon Božića bila bi neprimjerena, kaže Mihalinec.