ANALIZA TPORTALA

Manji porezi, kresanje birokracije, poticaji... Istražili smo što vodeće političke opcije nude poduzetnicima

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 16:32
  • Objavljeno 30.06.2020 u 15:56

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Jačanje poslovne klime, porezno rasterećenje, sveopća digitalizacija - samo su neka od brojnih obećanja kojima političari u aktualnoj predizbornoj kampanji nastoje uvjeriti birače u gospodarski prosperitet Hrvatske pod njihovom vladavinom. Provjerili smo što tri najsnažnije političke opcije nude poduzetnicima ako osvoje vlast

Gospodarski programi HDZ-a, Restart koalicije i Domovinskog pokreta prepuni su obećanja o poboljšanju poslovne klime. Političari poduzetnicima obećavaju sveopću digitalizaciju s ciljem jednostavnijeg poslovanja i dizanja industrije na novu tehnološku razinu. U ponudi vodećih opcija su i administrativna i parafiskalna rasterećenja te znatna povećanja ulaganja u istraživanje i razvoj.

Restart koalicija zacrtala je dizanje s 51. mjesta na ljestvici Doing Business u top 25 zemalja 'regulatornom giljotinom' i administrativnim rasterećenjem poduzetnika. Domovinski pokret nudi temeljitu reformu sustava javne nabave i zapošljavanja u javnim službama. HDZ pak obećava smanjenje broja ministarstava, funkcionalno povezivanje općina i ubrzavanje nastavka digitalizacije javnih usluga uz pomoć moderne širokopojasne infrastrukture.

I u sferi fiskalne politike poduzetnicima nude samo darove, a ni riječi o povećanju poreznog tereta. Sve tri opcije poslodavce mame daljnjim poreznim rasterećenjem rada i kapitala iako nijedna ne objašnjava kako će održati proračunsku ravnotežu narušenu koronakrizom.

Što se tiče poreza na dohodak, HDZ obećava smanjenje poreznih stopa s 24 na 20 posto, odnosno s 36 na 30 posto, što više odgovara dobrostojećim poslodavcima koji isplaćuju visoke plaće. S druge strane, Restartovo povećanje osobnog odbitka na 5000 kuna više će porezno rasteretiti niže i srednje plaće. Porezni odbitak planira povećati i Domovinski pokret, ali samo za uzdržavanu djecu.

Opću stopu PDV-a svi planiraju zadržati na 25 posto, ali HDZ i Restart koalicija nude selektivno smanjenje za pojedine proizvode i usluge. HDZ planira sniziti PDV na 13 posto za svu hranu, a Restart koalicija nudi sniženje PDV-a s 13 na 10 posto za usluge u turizmu, većinu hrane, električne energije i režija.

HDZ obećava smanjenje poreza na dohodak i poreza na dobit za male poduzetnike

HDZ obećava smanjenje poreza na dohodak i poreza na dobit za male poduzetnike

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Domovinski pokret prednjači u rasterećenju poreza na kapital. Porez na dobit svim poduzetnicima smanjili bi na 12 posto, ukinuli bi oporezivanje dividendi i kapitalnih dobitaka po određenim uvjetima te oslobodili tvrtke plaćanja poreza na reinvestiranu dobit. Također, predlažu ukidanje akontacija poreza na dobit, zakonitu primjenu odgođenog plaćanja poreza na dobit te konkretna rješenja u smjeru veće pravne sigurnosti i jasnoće poreznih propisa.

HDZ planira smanjiti porez na dobit malim poduzetnicima s 12 na 10 posto i omogućiti svim poduzetnicima naplatu PDV-a po naplaćenim računima.

SDP nudi oslobađanje od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit, smanjenje poreza na dividende s 12 na 10 posto, povećanje granice za ulazak u sustav PDV-a te uvođenje naplate PDV-a na temelju naplaćenih računa.

Kada je riječ o pojedinim gospodarskim sektorima, najviše se nudi poljoprivredi i turizmu. Kako je u kontekstu pandemije koronavirusa postalo popularno jačanje ekonomske suverenosti, sve tri opcije tipuju na procvat poljoprivrede i samodostatnost u proizvodnji hrane.

Spominje se aktiviranje poljoprivrednog zemljišta, navodnjavanje, gradnja rashladnih, skladišnih i distribucijskih centara, povoljni krediti za investicije i druge mjere koje bi trebale revitalizirati zapušteni poljoprivredni sektor.

  • +37
  • +34

Restart koalicija obećava reindustrijalizaciju i značajno povećanje izvoza

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

HDZ u svom mandatu obećava povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto, kao i dizanje udjela mladih poljoprivrednika s 13 posto na 20 posto. Restart koalicija kroz poticajne mjere reaktiviranja slobodnog poljoprivrednog zemljišta, podizanja konkurentnosti proizvodnje i otkupa tržišnih viškova planira udvostručiti poljoprivrednu proizvodnju u 10 godina.

Domovinski pokret postavio je 11 ciljeva za rješenje nagomilanih problema u poljoprivredi s naglaskom na jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Vodeće političke opcije redom se uzdaju u turizam kao najperspektivniji sektor. Restart koalicija namjerava poticati turizam dodatnim smanjenjem PDV-a, a HDZ-ovci obećavaju otvaranje 20.000 novih radnih mjesta te poticanje izgradnje do 7000 novih hotelskih soba. Malim iznajmljivačima nude pokretanje buking portala s provizijom od pet posto, što je izazvalo podsmijeh poduzetnika.

  • +7
  • +4

Domovinski pokret prednjači u rasterećenju poreza na kapital

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Domovinski pokret zalaže se za održiv rast i razvoj turističke ponude jačim povezivanjem domaće proizvodnje s turizmom i jačanjem specijalizirane ponude u regionalnim destinacijama (ruralni, zdravstveni, nautički, poslovni, kulturni, eno-gastro turizam i sl.).

U segmentu prerađivačke industrije vodeći tabori najavljuju poticanje inovacija i visokotehnoloških industrija, energetske učinkovitosti i digitalizacije poslovanja.

Restart koalicija najavljuje reindustrijalizaciju kroz mjere poticanja izvozne proizvodnje, a koje bi trebale dovesti do rasta izvoza za milijardu eura godišnje.

Domovinski pokret stavlja naglasak na energetiku s ciljem postizanja većeg stupnja energetske neovisnosti. HDZ planira sufinancirati inovativno poduzetništvo s naglaskom na kreativne industrije.

Iako poduzetnicima nude obećanja, gospodarski programi pate od brojnih nedostataka, zbog čega je upitna njihova realizacija. U pravilu nema jasno postavljenih prioriteta, nisu definirani tajming i dinamika provođenja poteza, pojedine mjere nisu dovoljno razrađene, a premalo je brojčanih pokazatelja.

Programi Restart koalicije i HDZ-a opterećeni su obećanjima rasta socijalnih prava (mirovine, minimalne plaće, dječji dodatak, porodiljne naknade, socijalne naknade), što podrazumijeva značajan rast državne potrošnje i slabljenje konkurentnosti gospodarstva s obzirom na to da u programima nisu predviđeni značajniji proračunski rezovi.

Domovinski pokret je u tom pogledu znatno suzdržaniji i pokazuje više sluha za rasterećenje gospodarstva, o čemu svjedoči i egzaktno postavljeni cilj smanjenja udjela državne potrošnje u BDP-u za jedan postotni bod svake godine, odnosno za 15 milijardi kuna u četiri godine mandata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!