VLADIN MODEL PODBACIO

Malo koga zanimaju balon krediti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2011 11:13
  • Objavljeno 04.10.2011 u 11:13
ŠVICARSKI FRANAK

ŠVICARSKI FRANAK

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

Određeni interes klijenata za mogućnost tzv. odgođenog potraživanja (balon kredit) postoji, no ne radi se o značajnijem broju, doznaje se iz nekoliko velikih banaka

Određeni interes klijenata postoji, no ne radi se o značajnijem broju, ističu u Zagrebačkoj banci, a i iz Raiffaisenbank Austria (RBA) i Hypo Alpe-Adria-Banka kažu kako bilježe upite građana, ali taj broj nije značajan, odnosno interes klijenata je u ovom trenutku nešto manji.

U Zagrebačkoj banci kažu da od 12. rujna zaprimaju zahtjeve klijenata za ugovaranje tzv. odgođenog potraživanja, da su tehničke pripreme za njegovu realizaciju uspješno privedene kraju te će se uskoro početi provoditi, što bi se za klijente koji su odabrali taj model tijekom rujna ili u listopadu, reflektiralo na prvi, niži anuitet od 1. studenoga.

Podsjećaju kako je tijekom rujna započelo pozivanje klijenata kod kojih je moguće prepoznati lošiji odnos primanja i kreditnih obveza nego što je bio u trenutku odobravanja kredita, te se tim klijentima prezentiraju svi raspoloživi modeli smanjenja mjesečne obveze.

U Zagrebačkoj banci napominju kako se i ostali klijenti mogu javiti u banku i dogovoriti sastanak na kojem će biti informirani o svim modelima koji im se nude sukladno njihovoj financijskoj situaciji.

Također navode kako, vezano uz mjere koje su na raspolaganju klijentima za olakšavanje otplate kredita, od samog početka financijske krize klijentima nude više mogućnosti te nastoje pronaći rješenje za njihovu individualnu situaciju.

Od ukupnog broja klijenata Zagrebačke banke koji imaju stambeni kredit u švicarskom franku njih 96 posto i dalje uredno otplaćuje svoje obaveze, kažu u Zagrebačkoj banci u kojoj navode i kako su i dosad primjenjivali različite modele olakšavanja otplate kredita, poput produženja roka kredita, promjene načina otplate kredita s ostatkom vrijednosti glavnice, odgode otplate kredita, promjene valute itd.

Sve navedene promjene po kreditu klijenti mogu ugovoriti bez plaćanja administrativne naknade banci. Primjenom jedne ili pak kombinacija ovih mogućnosti, klijent u konačnici može plaćati povoljniju/nižu mjesečnu ratu nego u slučaju tzv. balon kredita, ističu iz Zagrebačke banke.

Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) izvijestili su kako bilježe upite građana o mogućnosti lakše otplate kredita u švicarskim francima u obliku takozvanih balon kredita, no broj upita zasad nije značajan.

Uvođenje balon kredita je u fazi priprema koje teku sukladno planiranim rokovima, navode iz RBA.

U Hypo Alpe-Adria-Bank ističu kako trenutno provode zadnje pripreme i tijekom ovog tjedna bit će spremni za zaprimanje zahtjeva klijenata, čiji interes je u ovom trenutku nešto manji.

Iz Erste banke su danas izvijestili da od ovog tjedna omogućavaju zaprimanje zahtjeva za provođenjem tzv. odgođenog potraživanja po kreditima uz valutnu klauzulu u švicarskim francima i to za stambene kredite, stambene kredita s ostatkom vrijednosti i adaptacijske kredite.

Mogućnost tzv. odgođenog potraživanja Vlada i banke su dogovorili u kolovozu ove godine kada su potpisali I Dodatak Memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita, a koji predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, a razlika anuiteta bi između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala odgođeno potraživanje, tzv. balon, a na to se potraživanje prvih šest mjeseci ne bi obračunavala naknada, a nakon toga naknada bi mogla iznositi maksimalno 3,95 posto.

Vlada i banke dodatak memorandumu potpisale su sredinom kolovoza kada se bilježio stalan rast tečaja švicarskog franka, pa je tada srednji tečaj franka na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke premašivao i sedam kuna, no nakon što je švicarska središnja banka fiskirala tečaj franka prema euru i utvrdila minimalni tečaj na razini od 1,2 franka za euro, tečaj franka je tečajnici HNB-a pao na 6,2 kune, što je razina na kojoj se od tada kreće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi