MIKULIĆ PREDSTAVIO ULAGAČE

Malezijci većinski vlasnici PAN-ovog projekta u Slatini

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 31.08.2012 11:55
  • Objavljeno 31.08.2012 u 11:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Marinko Mikulić, vlasnik PAN papirne industrije, konačno je javnosti predstavio ulagače uz čiju podršku namjerava pokrenuti projekt izgradnje slatinske tvornice celuloze i papira vrijedan 320 milijuna eura. Nakon što je jučer prijepodne potpisan ugovor o suradnji s China international investment stock company, Slatinu su, uz Mikulića, kasno popodne posjetili i glavni ulagač iz Malezije Winston Chia te predstavnici banke koja će pratiti projekt

Nakon prijema kod slatinskog gradonačelnika Ivana Roštaša, obišli su poduzetničku zonu na kojoj bi, najkasnije do proljeća iduće godine, trebala početi izgradnja tvornice. S obzirom na to da će proizvodnju velikim dijelom zasnivati na termalnim izvorima, o proizvodnim procesima raspravljali su ispred jedne od ukupno devet nekadašnjih INA-inih bušotina na ovom području. Osim njezine uštede prilikom proizvodnje papira i celuloze, namjera je i proizvoditi toplinsku te električnu energiju, a zatim je prodavati.

'Iz reakcije investitora primjećujem da su zadovoljni viđenim, a možda i više od toga. PAN ovdje sada postaje manjinski vlasnik, sa 30 posto udjela, međutim, bitno je da će se kroz ovaj projekt realizirati naše znanje i tehnologija, a naša će imovina doživjeti svoj puni sjaj. Ovom suradnjom počinje se ispunjavati moj san da izgradim jednu visoko kvalitetnu europsku tvornicu', kazao je Mikulić.

Dodaje da je riječ o financijski moćnom ulagaču koji, provjereno, stoji iza puno ostvarenih projekata u svojoj zemlji. Smatra da je ovo najjači projekt hrvatske privrede, jer će proizvoditi toplinsku i električnu energiju, zatim celulozu i papir, a u planiranim staklenicima na površini od šest hektara bit će iskorištena i takozvana otpadna temperatura.

U prvoj fazi rada, umjesto najavljene proizvodnje sušenog voća i povrća, uzgajat će se mischantus. Do travnja iduće godine moraju uzgojiti stabljike spremne za sadnju širom Hrvatske. U ovom dijelu Slavonije uskoro očekuju podizanje 10 tisuća hektara takvih nasada, za otprilike mjesec i pol očekuju se prve financijske transakcije, a još tijekom ove godine krenut će i kooperantska proizvodnja. Iako postoji potreba za što većim površinama njihova uzgoja, celulozni nasadi neće biti podizani na poljoprivredno kvalitetnim zemljištima.

Malezijski ulagači u ovom trenutku nisu bili spremni za istupanje u javnosti. Međutim, kažu da su im namjere krajnje ozbiljne i da su u Hrvatskoj iznimno toplo prihvaćeni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi