glavni direktor hup-a

Majetić o Vladinim mjerama: Po isteku treba uvesti nove jer bi puno radnika moglo završiti na burzi

07.05.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ocijenio je u četvrtak da se po isteku sadašnjih Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta trebaju uvesti nove, jer bi u protivnom puno radnika moglo završiti na burzi rada

"Bez mjera i suradnje s državom mislim da možemo nažalost očekivati samo scenarij da ćemo napuniti burzu", rekao je Majetić uoči sjednice vijeća za uvođenje eura.

Smatra da Vlada treba pomagati gospodarstvu sve dok traje kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa. Po njegovim riječima, nakon potpora koje su omogućile očuvanje radnih mjesta, moraju uslijediti one koje će pomoći ponovnom pokretanju gospodarstva.

Te mjere, kako je rekao, trebaju biti precizne i usmjerene na daljnje očuvanje radnih mjesta, osiguranje likvidnosti i stvaranje potražnje. U tom smislu država bi po njegovim riječima trebala poticati javne investicije, stvoriti ambijent za strana ulaganja i dio novca iz europskih fondova usmjeriti u privatni sektor.

Majetić je komentirao i današnji rebalans proračuna. Ocijenio je da je očekivan i da se "u ovoj situaciji treba zadužiti koliko se mora", pri čemu bi bilo dobro zahvatiti najprije na stranom tržištu kapitala, a "doma" ostaviti rezerve za domaće tvrtke i poslodavce.