MOGU ME SMIJENITI SAMO RADNICI

Maja Rilović tvrdi da je nezakonito opozvana iz NO-a Ine

20.12.2012 u 17:45

Bionic
Reading

Predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović smatra da joj je kao predstavnici radnika nezakonito onemogućeno sudjelovanje na konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora Ine održanoj 18. prosinca te da je nezakonito opozvana iz NO-a

Neposredno prije konstituirajuće sjednica NO-a, održane nakon izvanredne glavne skupštine Ine, priopćeno mi je kako svi ostali članovi toga tijela prihvaćaju legalitet odluke kojom je za predstavnika radnika u NO-u imenovan Božo Mikuš (predsjednik Sindikata naftnog gospodarstva), kaže Maja Rilović u pismu članovima NO-a i Uprave Ine te medijima.

Rilović upozorava da, prema Zakonu o trgovačkim društvima, člana NO-a može opozvati onaj tko ga je imenovao, a u njezinom slučaju to su učinili radnici na neposrednim izborima. Međutim, oni je nisu opozvali, tvrdi Rilović

Ona podsjeća da je Uprava Ine u studenom prošle godine odlučila obustaviti upis Bože Mikuša u sudski registar kao člana NO-a kao i njezin opoziv, jer je dio članova Uprave smatrao kako ne postoji jasan pravni temelj za odluku Radničkog vijeća da se Mikuša imenuje u NO, sukladno mišljenju tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da predstavnika radnika izabranog na slobodnim i neposrednim izborima ne može opozvati naknadno izabrano radničko vijeće.


Maja Rilović smatra da ostali članovi NO-a ne mogu imati nikakav utjecaj na njezin izbor za predstavnika radnika u NO-u, s obzirom da su je izabrali radnici na izborima, kad u Ini nije bilo radničkog vijeća.

Stoga poziva članove Uprave i NO-a da joj dostave odluku i obrazloženje o opozivu iz NO-a i njezinom trenutnom statusu.

Smatra da je konstituirajuća sjednica NO-a bila nezakonita i da su odluke s te sjednice ništavne jer se sjednica NO-a Ine može valjano održati ako su prisutni svi članovi.

Komentar Bože Mikuša, unatoč pokušajima, do 16 sati nije bilo moguće dobiti, a Maja Rilović za sutra je sazvala konferenciju za novinare o svome opozivu iz NO-a.