DIONICE FIME AMI PREUZEO OTP

Mađari zbog Spicea postaju suvlasnici Podravke

25.10.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Obaveze bivše uprave stigle su na naplatu, Mađari postaju najveći pojedinačni vlasnici Podravke i traže od koprivničke kompanije da otkupi dionice. Jutros je objavljena na Zagrebačkoj burzi namjera OTP banka da preuzme dionice Podravke koje su njezini menadžeri u operaciji Spice deponirali na tvrtku Fima Ami pod izlikom 'zaštite od neprijateljskog preuzimanja'

OTP banka je izvjestila Podravku da je aktivirala call opciju na 10,65 posto Podravkinih dionica u vlasništvu malteške tvrtke Fima Ami Limited, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi. Istovremeno su obavijestili žele iskoristiti put opciju na 10,65 posto Podravkinih dionica.

Podsjetimo, riječ je o ugovoru o call i put opciji između Podravke i OTP banke koji je potpisao bivši predsjednik Podravkine uprave Zdravko Šestak 27. ožujka 2009. godine. Prema ugovoru, OTP je nakon 30. rujna mogao steći vlasništvo nad 10,6 posto dionica jer Podravka nije uplatila predviđenu ratu za paket kojim je OTP, posluživši se unaprijed dogovorenim Molovim depozitom, kreditirao tvrtku Fima Ami s Malte da ih preuzme od Merril Lyncha.

Kako je cijeli posao realiziran po cijeni od 460 kuna za dionicu, što je znatno više od njezine sadašnje tržišne vrijednosti (280 kuna), nije izgledno da će Podravka od OTP-a otkupiti svoje dionice.