KREDIT OD 150 MIL. EURA

Mađari osigurali novac za Arena centar

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

S gotovo 10 mjeseci zakašnjenja i nakon problema s osiguravanjem financijske konstrukcije mađarski 'developer' Trigranit nastavit će ulagati u gradnju 220 milijuna eura vrijednog Arena centra na zagrebačkom Laništu

U utorak na gradilištu centra potpisat će se ugovor sa šest domaćih i inozemnih banaka o kreditima ukupno vrijednima 150 milijuna eura. Na potpisivanju ugovora sudjelovat će direktori banaka: Intesa Sanpaolo (vlasnik PBZ-a), Erste Gropu, Hypo Investmentbank, CRSM iz San Marina, i mađarske MKB Bank i CIB Bank.

Otkako je počela kriza, kredit od 150 milijuna eura najveći je odobreni u središnjoj i jugoistočnoj Europi za gradnju trgovačkog centra.

Podsjetimo, početkom drugog tromjesečja 2008. godine europske i domaće banke su 'povukle kočnicu' na odobravanja kredita za trgovačke centre i znatno pooštrile uvjete što se tiče razine prednajma prostora u trgovačkim centrima. Iako je treći 'developer' u Europi, i Trigranit se našao pogođen restrikcijama i pristupio je dugotrajnim pregovorima s bankama i traženju novih partnera. Jedan od partnera na gradnji i vlasništvu centra bit će i zagrebačka Ingra, i to u 25-postotnom udjelu.

Kamen temeljac za Arena centar je položen krajem rujna 2008., ali nakon što su obavljene osnovne pripreme za gradnju, gradilište je zamrlo zbog poteškoća u financiranju. Izvođač radova je poslovna grupa s vodećim partnerom Mucić&Co. te Međimurje graditeljstvom. Arena centar sa 250 poslovnih prostora i 175.000 četvornih metara bruto površine trebao je biti gotov 18 mjeseci od početka gradnje, odnosno na proljeće 2010. godine. Rok će biti pomaknut na kraj 2010. godine.

Arena centar dizajniran je prema projektima proizašlim iz suradnje domaćih i inozemnih arhitekata UPI-2M-a i Design Internationala, a sadržavat će 10 velikih te 200 malih i srednjih trgovina. Imat će 3500 parkirališnih mjesta od čega 3000 u podzemnoj garaži. Najavljeno je kako će tijekom gradnje zaposliti 2500 radnika, a nakon završetka posao će dobiti tri tisuće radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi