CEMEX ODLAZI IZ HRVATSKE

Mađari kupili najveću hrvatsku cementaru

12.08.2015 u 13:11

Bionic
Reading

Kompanija za proizvodnju građevinskih materijala Cemex izvjestila je u srijedu da je potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u Hrvatskoj, uključujući i imovinu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, mađarskoj kompaniji Duna-Drava Cement za otprilike 230,9 milijuna eura, a finalizacija transakcije očekuje se tijekom četvrtog kvartala ove godine

Imovina koja se prodaje sadrži tri cementare (oko 1,66 milijuna tona cementa prodano je 2014.), dva kamenoloma agregata (oko 0,16 milijuna tona agregata prodano 2014.) i sedam postrojenja za proizvodnju betona (oko 0,25 milijuna kubika betona prodano 2014.).

Cemex-ovo poslovanje u Hrvatskoj, uključujući BiH, Crnu Goru i Srbiju, ostvarilo je neto prodaju od oko 138 milijuna američkih dolara u 2014. godini, navodi se u priopćenju.

Prihodi dobiveni od ove transakcije koristit će se uglavnom za smanjenje dugova te za opće korporativne svrhe, ističu u tvrtki.

Zatvaranje ove transakcije podliježe zadovoljavanju standardnih uvjeta za ovu vrstu transakcija, što uključuje odobrenje regulatora.

Trenutačno očekujemo finalizaciju ove transakcije tijekom četvrtog kvartala ove godine, navodi se.

Financijski savjetnici Cemex-u u ovoj transakciji bili su Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, BNP Paribas i Morgan Stanley.

Cemex, vodeći dobavljač cementa, betona i agregata, globalna je kompanija za građevinske materijale koja nudi visokokvalitetne proizvode i usluge korisnicima u više od 50 zemalja.