ekupi

M SAN-ova online trgovina očekuje rast prihoda za 20 posto

13.06.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Online trgovina eKupi iz sastava M SAN Grupe ove godine unatoč zapostavljenosti e-commercea u Hrvatskoj očekuje rast prihoda za oko 20 posto u odnosu na lani, kao i porast broja kupaca i isporuka, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare

Potpredsjednica Uprave M SAN Grupe i članica Uprave eKupi Irena Langer-Breznik naglasila je da tvrtka od početka rada 2011. godine ostvaruje poraste u poslovanju, pa je tako i u prvom tromjesečju ove godine ostvarila 29 posto više prihode nego u istom razdoblju prošle godine.

Prošlu godinu eKupi je zaključio sa 188 milijuna kuna prihoda, a ove godine očekuje oko 230 milijuna kuna, kao i porast broja kupaca na oko 350 tisuća.

"Očekujemo da će i ova godina za nas biti godina rasta, unatoč tome što je e-commerce u Hrvatskoj prilično zapostavljen i što se to tržište vrlo slabo razvija, što nas iznenađuje", kazala je Langer-Breznik.

Prema podacima koje je iznijela, online prodaja u Hrvatskoj ima mali udjel od tek 1 posto u ukupnoj maloprodaji roba. Takav udjel je daleko ispod europskog prosjeka e-commerca od 8 posto, a još više ispod 15,5 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu dok je primjerice u Njemačkoj 9,2 posto, a viši nego u Hrvatskoj je i u zemljama u okruženju.

U Europi se online putem najviše kupuju aviokarte, čak 77 posto, dok je to u Hrvatskoj 18 posto, rekla je, dodavši kako u Hrvatskoj zbog svega toga i dalje postoji velik potencijal online tržišta i roba i usluga.

Dodala je i da eKupi surađuju s više od 300 dobavljača iz Hrvatske, među kojima je i 40-ak nakladnika, s kojima i ove godine planira projekt dostave više od 380 tisuća paketa školskih udžbenika diljem Hrvatske, dok su s tehnološkom globalnom tvrtkom Kaspersky Lab, specijalistom za sigurnosni softver, dogovorili suradnju za pakete "Safe Kids" koji roditeljima omogućuju lakše praćenje i nadzor djece u njihovim digitalnim aktivnostima.