TRŽIŠTE KAPITALA

M SAN planira izlistati dionice na Zagrebačkoj burzi

23.07.2021 u 09:21

Bionic
Reading

M SAN grupa planira 2023. godine izlistati svoje dionice na Zagrebačkoj burzi. Ovotjedno predstavljanje prve korporativne obveznice, uz jaku podršku triju najvećih banaka u Hrvatskoj - Zabe, PBZ-a i Erstea te dva velika odvjetnička društva - Šavorić & Partneri i Mišković & Mišković, čini se, bilo je tek pokazna vježba

Informacija je to koju je dobio Jutarnji list istražujući što je najvećeg IT distributera u regiji, čiji je jedini vlasnik Stipo Matić, koji je jedan od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, potaknulo da istupi na tržište kapitala. Kompaniju, inače, vodi Miroslav Huzjak.

Huzjak, koji je u M SAN došao krajem 1998., ugovorio ključne ugovore s partnerima grupe, zatim preuzeo cijelo komercijalno poslovanje i potom krajem 2008. formalno postao njen predsjednik uprave, pojašnjava da je riječ o logičnom nastavku razvoja grupe.

- Srednjoročni plan društava je izlazak na IPO, rade se potrebne pripreme u tom smjeru, a uspješno izdanje korporativnih obveznica M SAN grupe je jedan od ciljeva koji smo ostvarili na tom putu - potvrdio nam je Huzjak.

Nije želio ulaziti u detalje poput planira li se ESOP, hoće li u IPO cijela grupacija ili određeni segmenti poslovanja i drugi detalji. Za to, navodi, još je prerano govoriti.

- U ovom trenutku razmatraju se različite opcije izlaska na IPO kao i modeli implementacije ESOP-a - kaže Huzjak.

Navodi da pak treba primijetiti razliku između M SAN grupe i M SAN grupacije.

- M SAN Grupa d.o.o. je hrvatska kompanija u čijem su poslovnom fokusu distribucija i proizvodnja računala, potrošačke elektronike i bijele tehnike dok M SAN grupaciju čini M SAN Grupa, sa svojim kompanijama u vlasništvu u zemlji i inozemstvu koje se bave temeljnim poslovanjem, zajedno s tvrtkama iz poslovnih domena logistike, servisa i ekološkog zbrinjavanja otpada - kaže Huzjak.

Pojašnjava da je to važno zato što poslovanje M SAN grupacije ne obuhvaća poslovanje u sferama poljoprivrede, nekretnina, niti sistem integracije već su to samostalne poslovne vertikale i kompanije, a s M SAN grupacijom su povezani putem zajedničkog vlasnika - Stipe Matića.

Vijest o tome da M SAN razmatra izlazak na burzu, i to domaću, dolazi u jeku vala najava IPO-a hrvatskih tehnoloških tvrtki. Infobip je nedavno najavio da krajem iduće, a odnosno najkasnije početkom 2023. godine želi svoje dionice izlistati na burzi u New Yorku. Slično se spekulira i o tvrtki Mate Rimca, posebno nakon što je također nedavno dao do znanja da prati situaciju na tržištu kapitala s obzirom na to da takav, vrlo jeftin pristup svježim sredstvima, obilato koristi njegova konkurencija.

Sve je to dodatno naglasila činjenica da jedna od tri najveće softverske i jedna od deset najvećih u IT-u u Hrvatskoj, zagrebački SPAN, dobio zeleno svjetlo regulatora Hanfe za svoj prospekt i time si otvorio put za listanje na Zagrebačkoj burzi. Riječ je o prvoj tehnološkoj dionici koja će se izlistati u Zagrebu unazad dva desetljeća.