STOJEDINICI CURI VRIJEME

Ljevak se žali da je pod pritiskom zbog Radija 101

27.07.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) još nije donijelo odluku o prijenosu koncesije Radija 101 na Medija servis kao novog vlasnika pa "stojedinici", po tvrdnjama stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića, prijeti prekid rada i gubitak koncesije jer se od sutra primjenjuje novi propis koji zabranjuje prijenos koncesije, a predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak poručuje kako to doživljava kao pritisak na vijeće.

Za kupnju Radija 101 od tri ponuđača najbolju ponudu od 15,1 milijun kuna dao je Media servis, no poduzeće Radio 101 može se prodati samo ako VEM odobri prijenos koncesije na novog vlasnika.

U međuvremenu je Sabor izmijenio Zakon o elektroničkim medijima koji više ne dopušta prenošenje radijske i televizijske koncesije na drugu osobu, čime se želi spriječiti prikrivanje vlasničke strukture medija. Taj se zakon primjenjuje od sutra, 28. srpnja, a njegovom primjenom zaustavljaju se postupci prenošenja koncesija na novog vlasnika.

Predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak izjavio je za Hinu da to tijelo danas neće odlučivati o Radiju 101 te da su zahtjev o prijenosu koncesije dobili 12. srpnja. "To je opširan materijal i kad vijeće upozna čitav predmet donijet će odluku te o tome izvijestiti javnost", rekao je.

Stečajni upravitelj upozorava, pak, kako im - ako se ne odobri prijenos koncesije - prijeti prekid rada. "Ako nam vijeće do sutra ne odbori prijenos koncesije, propast će koncept na kojem smo radili" i Radio 101 neće se prodati, rekao je za Hinu Stjepović.

Media servis je na račun Radija 101 uplatio 15,101.101 kunu kao osiguranje za kupnju branda, koncesije i pokretne imovine. Dobije li Radio 101 suglasnost za prijenos koncesije, sklopit će s Media servisom kupoprodajni ugovor i zadržati novac. Od 15,1 milijuna kuna devet milijuna išlo bi u državni proračun na osnovni PDV-a, mirovinskoga i zdravstvenog osiguranja i ostalih tražbina države, a ostatak bi se isplatio radnicima za plaće i otpremnine te ostalim vjerovnicima.

Ne odobri li vijeće prijenos koncesije, Radio 101 uplaćeni novac morat će vratiti Media servisu.

U tom slučaju, objasnio je Stjepović, moguća su dva scenarija - novi stečajni plan ili prekid rada, što znači gubitak koncesije, ali i da nitko od vjerovnika neće dobiti svoje tražbine.

Stečajni upravitelj najavio je kako će - ako im vijeće ne odobri prijenos koncesije - nakon primitka pismenog rješenja sazvati skupštinu vjerovnika koja će odlučivati između ta dva scenarija.

"Zahtjev smo podnijeli na vrijeme, ali oni nažalost nisu odlučili o tome", zaključio je Stjepović.

Ljevak je, pak, rekao kako to smatra pritiskom na vijeće da donese odluku danas ili sutra ili treba ugasiti radio. "Smatram da Radio 101 ne treba ugasiti i da treba dalje raditi i razvijati svoj program", rekao je Ljevak i dodao da stečajni upravitelj štititi svoje interese i obveze, a vijeće svoje.

Upozorio je da vijeću nitko ne može uvjetovati kada će donijeti odluku.

"Vijeće ima svoju proceduru, a stečajni upravitelj brigu kako zaštititi tvrtku", rekao je Ljevak i dodao kako smatra da je interes svih građana da se riješi problem Radija 101.

Zaključio je da je koncesija vrlo širok pojam i da vijeće treba imati argumente kako bi donijelo odluku.

Na pitanje hoće li to biti kasno ako na snagu stupi izmijenjeni zakon, odgovorio je da vijeće mora ozbiljno i sustavno pristupiti tom poslu i argumentirano donijeti odluku.

Odluku o prodaji "stojedinice" većinom je glasova potkraj ožujka na zagrebačkome Trgovačkom sudu donijela skupština vjerovnika Radija 101 u stečaju. Prodaje se postojeća tvrtka i brand Radio 101 s cjelokupnom pokretnom imovinom, autorskim pravima, žigom i koncesijom uz uvjet da novi vlasnik zaposlenicima ponudi ugovore o radu na neodređeno vrijeme.