SPORAN UGOVOR

Linić: Za mene je privatizacija Croatia osiguranja čista!

02.06.2015 u 15:14

Bionic
Reading

HDZ će u Saboru zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano za prodaju Croatia osiguranja, najavio je u utorak HDZ-ov zastupnik Goran Marić

Nalaz Državne revizije, ističe Marić, nedvojbeno upućuje na to da je privatizacija domaćeg osiguravatelja bila protivna zakonu, jer je o načinu pretvorbe trebao odlučivati isključivo Sabor. No Vlada je zaobišla Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja, tvrdi Marić. Demantirao je bivšeg ministra financija Slavka Linića da je taj zakon izvan snage. A o razlozima Vladine odluke ne želi spekulirati.

'Taj zakon po nalazu Državne revizije jest iz 1992., ali nikada nije stavljen izvan snage. On je još uvijek na snazi. Ako netko tvrdi da jest, neka dokaže kada je taj zakon stavljen izvan snage. Ako nakon ovog nalaza Državne revizije ništa se ne dogodi, onda država ne funkcionira. HDZ će pokrenuti zahtjev za formiranje istražnog povjerenstva za utvrđivanje svih okolnosti i činjenica u vezi prodaje Croatia osiguranja', rekao je Marić.

Upitali smo Slavka Linića kako komentira nalaze Državne revizije.

Za tportal Linić je rekao: 'Privatizacija Croatia osiguranja provedena je sukladno Zakonu u raspolaganju državnom imovinom, na koji se dodatno naslanja i Zakon o upravljanju državnom imovinom. Ta dva zakona govore kako se privatizacija mora provesti. Državna revizija se poziva na Zakon o pretvorbi, a znamo da je pretvorba završila devedesetih godina.'  Privatizacija CO-a provedena je po novim Zakonima i za Linića tu nema ničega nezakonitog.

'Ako su u Državnoj reviziji ostale još poneke odredbe Zakona o pretvorbi iz 1992., to onda nije moja stvar niti stvar Ministarstva financija i nema se što komentirati. Ocjena da je privatizacija Croatia osiguranja nezakonita sigurno je preoštra', poručio je Linić.

Podsjetimo, za 120 milijuna eura Adris grupa lani u travnju kupila je 39,6 posto dionica Croatia osiguranja. Uslijedila je dokapitalizacija sa 110 milijuna eura, nakon čega je Adris postao vlasnik 60 posto dionica.