UVOĐENJE SANKCIJA

Linić traži čiste račune od Crkve i neprofitnih udruga

16.08.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Kada početkom rujna završi javna rasprava, Linić će započeti izradu Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija koji bi do kraja godine, morao - pod prijetnjom uvijek bolnih financijskih sankcija - prisiliti nevladine organizacije u Hrvatskoj da objavljuju sve račune i podatke o poslovnim aktivnostima

Premda se ne radi o uvođenju nekog novog poreza, otpora će svakako biti, jer Linić planira financijski globiti neprofitne udruge, koje odbijaju redovito izvještavati o svojim poslovnim aktivnostima, piše Jutarnji list

Tako se na stranicama Ministarstva financija najavljuje ukidanje dosadašnje Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija, zato što ovim dokumentom 'nisu mogle izravno biti propisane prekršajne i kaznene odredbe. Međutim, s obzirom na to da je dosadašnja praksa u provođenju Uredbe ukazala na potrebu njihova uvođenja, novim zakonskim rješenjima sustavno će se urediti i pitanje prekršaja i kazni'.

Nema sumnje da dobar dio nevladinih organizacija često zaobilazi propise, ali novi zakon izazvat će najteže reperkusije na poslovanje Katoličke crkve u Hrvatskoj. Crkvene vlasti godišnje raspolažu sa skoro 300 milijuna kuna iz državnog proračuna, plus nepoznatim sredstvima dobivenim od vjernika i raznih poslovnih aktivnosti. A da biskupi ne vole s državom dijeliti informacije o crkvenim poslovima, otkrila je Državna revizija prije više od dvije godine.

Državna revizija je još sredinom 2011. službeno upozorila kako 'pravne osobe Katoličke crkve ne dostavljaju financijske izvještaje nadležnim institucijama (FINA za Ministarstvo financija i Državni ured za reviziju) koji su propisani odredbama Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija'.