'ŠTO JE STAV HRVATSKE'

Linić 'oprao' premijera i njegovog prijatelja zbog šutnje oko Ine

25.09.2014 u 15:44

Bionic
Reading

Nakon što su hrvatski članovi uprave Ine jučer napustili sjednicu tog tijela i spriječili glasanje o sudbini sisačke rafinerije, mediji danas pišu da će se o tome glasati pisanim putem, no nije poznato kada. Potez hrvatskih predstavnika danas hvale i bivši ministar gospodarstva, HDZ-ov Đuro Popijač, ali i bivši ministar financija Slavko Linić

'Tu trojicu članova uprave Ine predložila je Vlada još 2011. Čitavo vrijeme, a to znam i osobno, nastojali su vrlo intenzivno zastupati stavove hrvatske strane i Vlade, i ta borba i za poštivanja ugovora i da se mora vršiti ulaganje u rafinerije bila je konzistentna. Međutim, zbog načina upravljanja i prevladavajućeg glasa mađarske strane uvijek su bili preglasavani. Ovo je jedna od zadnjih tehničkih mogućnosti da se izbjegne gašenje rafinerije i mi to podržavamo', iznosi stav za tportal bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Jedina mogućnost koja hrvatskoj strani preostaje, objašnjava Popijač, jest inzistirati na tome da se izvrše ulaganja u rafineriju i da se dostigne strateški značaj i energetska neovisnost i da bude ekonomski isplativo, a to bez ulaganja neće moći.

Gašenje sisačke rafinerije, ako se pita bivšeg ministra financija Slavka Linića, još uvijek se može izbjeći.

'Kad su iz MOL-a postali vlasnici 25 posto dionica, sklopili su ugovor s Vladom i rečeno je da kao vlasnici 25 posto plus jedan imaju obvezu ulagati u sisačku i riječku rafineriju. Bili su svjesni kod kupnje da je obnova rafinerije obveza i da se ne može govoriti o tome je li to profitabilno ili ne. Poslovni planovi koje su preuzeli govorili su da treba vratiti slovensko tržište, dio BiH tržišta te i 10 posto srpskog i crnogorskog tržišta. Potpisali su obvezu da treba ulagati i preuzeli obvezu poslovnih planova, koji su imali investicijske planove. Sada govoriti da rafinerija nije profitabilna ne dolazi u obzir, jer su svjesno potpisali obvezu ulaganja. Koliko je to interes hrvatske strane, toliko je to MOL-ova obveza. I mislim da hrvatska strana sada treba izvlačiti taj dokument, jer onaj tko potpiše mora izvršiti tu obvezu. Smatram da je potpisana obveza svetinja', poručuje Linić za tportal.

Ono što su jučer napravili hrvatski članovi uprave, dodaje Linić, borba je za pravo Hrvatske da se mora ulagati. 'Jedino sam razočaran Nadzornim odborom i predsjednikom tog odbora koji se ne oglašava. Što je njegov stav? On je predstavnik Hrvatske, a ne Ine. On predstavlja hrvatsku državu. Neprihvatljivo je da on šuti, jer ako šuti Siniša Petrović, onda šuti i Milanović', zaključuje Linić.