NA PUTU PREMA DOLJE

Linić odgovara na pitanje: Zašto je pao BDP?

Dvadeseta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u - Slavko Linić

Dvadeseta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u - Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Ministar financija Slavko Linić razlog za pad BDP-a od 2,1 posto vidi u padu investicija, no ipak kaže da Vlada nije griješila

'Vlada je činila sve što je u njezinoj moći da poveća konkurentnost proizvodnog sektora. Snižavala je troškove rada kroz smanjivanje doprinosa i ukidanje parafiskalnih nameta, što je kompenzirala povećanjem PDV-a.

Neka kažu gdje smo mogli još rezati', poručuje ministar financija za Jutarnji list. Tvrdi da povećanje PDV-a na 25 posto nije zaslužno za smanjenje privatne potrošnje građana. Iako domaći i strani ekonomski stručnjaci tvrde da podizanje poreza nije pravi put za izlazak iz krize.


Inozemni dug? Da to je problem…

Na pitanje o galopirajuće rastućem inozemnom dugu, Linić kaže: 'Da, to je doista problem koji ćemo teško riješiti.' No unatoč tome ne želi niti pomišljati na tiskanje novca. Ne dolaze u obzir ni obveznice, investicijski fondovi, zaklade…

Za dioničarstvo kaže da ga je izmislio 'Sanader kako bi opljačkao ljude'. Umjesto toga, kaže kako će se posvetiti spašavanju 36 tisuća blokiranih hrvatskih tvrtki. Naime, 200 službenika Ministarstva financija imat će zadaću među tih 36 tisuća odlučiti koja će tvrtka u stečaj i likvidaciju, a koju će država pokušati spasiti zajedno s vjerovnicima. Kaže kako će tih 200 službenika biti pod ogromnim psihičkim pritiskom, stoga ih šalje na seminare i organizira im psihološko savjetovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi