OPOREZIVANJE HONORARA

Linić: Ludilo u Hrvatskoj mora prestati!

21.11.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u večernjim satima trebali bi raspraviti izmjene Zakona o porezu na dohodak i zasigurno je da će rasprava biti burna. Naime, izmjenama tog zakona predlaže se da hrvatski građani koji uz redovne prihode od stalnog zaposlenja ostvaruju prihode od honorarnog rada ubuduće moraju podnositi godišnju poreznu prijavu. Takva Linićeva ideja nije dobro došla u HNS-u, ali ni među poreznim stručnjacima, koji smatraju da se radi o napadu na visokoobrazovani srednji sloj. Na prozivke je danas dogovorio Linić

Bravo! To samo znači da žele privilegije. Ako netko godišnje dobiva plaću 150 tisuća kuna u trgovačkom društvu, u ustanovi, fakultetu, bilo gdje, nakon 106 tisuća ima porez od 40 posto. Sad vi meni objasnite, tko je to smislio, da ako imate drugi dohodak ne morate podnositi poreznu prijavu. Što to znači? Ako iz dva dobitka ostvarite 200 tisuća i ako vam je prvi dohodak negdje do 110 tisuća, vi nemate stopu od 40. Pa sad na onu razliku od 80 nemate 40, nego 25. Izvinite, po čemu smo mi to u Hrvatskoj ravnopravni? Tko je izmislio tu ludost?' zapitao je Linić.

Tu ludost, dodao je, izmislio je HDZ. 'Da, izmislio ju je HDZ želeći ostvariti što više novca u privatne džepove. Kažu da to radimo da punimo državni proračun. Ne, nije istina. To je novac jedinica lokalne samouprave. Njihov novac, porez iz doprinosa, porez na dohodak prihod je jedinica lokalne samouprave. Da, ovakvim rješenjem krade se novac koji njima pripada', rekao je Linić.

Ponovio je, ako neka uprava misli plaćati nekog honorarima, naknadama za rad u upravnim i nadzornim odborima, neka izvoli platiti 40 posto doprinosa.

ovdje je, ispada, tko ima drugi dohodak, može to izbjeći da ne prijavi porez. Je li to ludilo? Smatramo da ludila moraju prestati u Hrvatskoj. Plaćalo se i ranije; to je 2010. HDZ promijenio i rekao: ne morate podnositi prijavu. To je uveo HDZ, jer su bili u nadzornim odborima, upravnim vijećima, zato što su dobivali honorare na projekte i jednostavno su smanjili obvezu plaćanja. Koga su krali? Jedinice lokalne samouprave. Mi to želimo promijeniti. Profesor ili liječnik, ako treba dobiti dodatni novac zbog nekog projekta, neka dobije, ali onaj tko ga plaća, neka plati 40 posto ako prelazi 106 tisuća. Bit ćemo odgovorniji u dogovaranju svih dodatnih poslova, a nećemo krasti od jedinica lokalne samouprave. To je tako jasno', objasnio je Linić.

Osvrnuo se ministar financija i na zahtjeve ugostitelja. Naime, oni su na današnjem Forumu ugostitelja Zagreba zatražili da im se uvede paušalno oporezivanje i smanji međustopa PDV-a sa 13 na 10 posto.'Evidentno da dobar dio gospodarstvenika pokušava reći da je nedovoljno odreći se pet milijardi prihoda u proračunu u ovo krizno vrijeme. Poruka Vlade - dovoljno smo preuzeli, želimo sada vrlo jasno rezultate, investicije, ulaganja, i plasmane izvan Hrvatske. Govorimo o ugostiteljima, koliko ja znam, uvođenjem fiskalizacije poručili su da će zatvoriti radnje. Interesantno je da smo našli po dvije, tri tisuće veći promet. Ne znam o čemu dalje možemo razgovarati. Zaista ne znam. Kao što vidimo, odricanja u proračunu nisu mala. Zaista su velika, ali pokazati ovakvu, rekao bih, nerazumnu razinu komunikacije, nemam što dodati. Prema tome, očito da se u Hrvatskoj želi stvoriti dojam kaosa i nereda. A mi smo vrlo jasni. Pomoć gospodarstvu - da, ali i sanirati dubioze, što je nešto što je obaveza ove Vlade. Prema tome, nemamo o čemu razgovarati. Toliko su nerazumni zahtjevi da nemam potrebe razgovarati', poručio je Linić.

300099,299607,298700,295228