KAMATA DO 60 POSTO

Lihvarski krediti prebacili se na mobitele

sms poruka mobitel

sms poruka mobitel

Izvor: Corbis / Autor: Sara Wight/Corbis

Ni Ministarstvo financija, ni HNB niti Hanfa nisu reagirali na agresivnu kampanju i dolazak sumnjivih kreditora

Tvrtka Mobitel proizvodi iskoristila je rupe u hrvatskom zakonodavstvu i na tržište plasirala instant-kredite preko interneta s 'naknadom' od 25 do 30 posto. Međutim, sve državne institucije koje bi trebale kontrolirati tržište su zakazale, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o kreditima do 1.400 kuna na rok otplate od 15 dana, uz 'naknadu' od čak 25 do 30 posto, odnosno 50 do 60 posto mjesečno. Tako kada netko od te tvrtke uzme kredit od 400 kuna, nakon dva tjedna vraća 520 kuna, a posudbom od 1.400 kuna plaća 1.750 kuna. Tako sročenim uvjetima kredita Šveđani su izbjegli odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o obveznim odnosima.

Rupe u zakonu:

Visina odobrenoga kredita
Budući da je člankom 3. Zakona o potrošačkom kreditiranju rečeno da se odredbe tog zakona ne odnose na sve one koji nude kredite manje od 1.500 kuna i zbog toga nema obveze izračunavanja efektivne kamatne stope, kao i odredbe prema kojoj najveća kamata može biti 14 posto, slučajno ili ne tvrtka Mobitel proizvodi nudi kredite do 1.400 kuna.

Rok kredita
Prema Zakonu o obveznim odnosima (ZOO), odredbe ugovora o zajmu ne odnose se na ugovore kojima se potrošač obvezuje vratiti zajam u roku manjem od tri mjeseca, Šveđani nude posudbu na 15 dana.

Kako tvrde u Mobitel proizvodima, osnivači su trojica švedskih ulagača: John Grundström, Luka Culic i Oste Popović, koji te kredite odobravaju vlastitim novcem. Ministarstvo financija, koje je u ovom slučaju nadležno na temelju Zakona o potrošačkim kreditima, unatoč opetovanim pozivima do zaključenja ovoga broja nije odgovorilo na upit Poslovnog dnevnika. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga proglasila se nenadležnom u svom odgovoru. Hrvatska narodna banka (HNB), koja inače izdaje licencije bankama, štedionicama i drugim kreditnim institucijama, a potom ih i nadzire, u ovom slučaju, tvrdi, nije nadležna.

Mobitel proizvodi preko svoje internetske stranice Instantkredit.hr nude kredite do 1.400 kuna i promptnu isplatu tih kredita klijentima najvećih banaka - Zagrebačke, Privredne, Raiffeisen, Erste i Hypo Alpe-Adria banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi