SINDIKALAC SEVER:

'Liberalna načela opet će se lomiti na zaposlenima u javnoj upravi'

  • Autor: N.S./HRT
  • Zadnja izmjena 24.02.2016 09:40
  • Objavljeno 24.02.2016 u 09:36
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Fiskalna i ekonomska politika te izrada proračuna teme su razgovora ministra financija Zdravka Marića s čelnicima sindikata javnih i državnih službi koji će se održati u srijedu

Sindikati očekuju da će čuti Marićevo stajalište o njihovu zahtjevu za povećanje osnovice za plaće u javnim i državnim službama od 6 posto, na osnovi uzastopnog rasta BDP-a u protekla dva tromjesečja, te o vraćanju dodatka na plaću državnim službenicima od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža. Proračun je bio i tema emisije HRA 'U mreži Prvog' s ekonomisticom Vedranom Pribičević i sindikalistom Krešimirom Severom.

'U zadnjih mjesec dana ponavljaju se iste rečenice - smanjiti rashode, ne povećati poreze, prodati pola milijarde eura državne imovne. Bojim se da će se nastaviti istim metodama kojima se išlo i ranije, što neće pomoći građanima, a po liberalnom načelu lomit će se na zaposlenima u javnoj upravi', kazao je Krešimir Sever.

'Ne možete glumiti državu blagostanja ako niste u određenoj mjeri bogati', poručila je Vedrana Pribičević. Upitala se što će se dogoditi s hrvatskim dugom kad dođe do promjena na svjetskom tržištu. U SAD-u, koji će uskoro doseći punu zaposlenost, porast će kamate, a to će se preliti i na Hrvatsku, upozorila je.

'Što se tiče prodaje državne imovine - strateška imovina nisu samo šume i vode. Ako je nešto dobro da privatniku donosi dobit - zašto to nije dobro i državi', upitao je Sever. 'To je pitanje uprave, a ne vlasništva i u upravu moraju biti dovedeni stručnjaci, a ne podobni koji nisu uspjeli postati ministri', kazao je Sever.

S tim se složila i Pribičević koja je rekla kako se uprave državnih firmi moraju zapošljavati javnim natječajem. Ljude koji dobro rade treba držati na čelu državnih tvrtki, ali ih treba i dobro platiti kako ne bi pobjegli u privatni sektor, smatraju i Sever i Pribičević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!