GASI SE DUĆAN ZA DUĆANOM

Legendarni Pevec na Žitnjaku bez struje i zaključan

Bionic
Reading

U Pevecov centar na zagrebačkom Žitnjaku, jednu od prvih i najuspješnijih njihovih trgovina, koji je u zlatno doba imao dnevni promet do dva milijuna kuna, danas je radnicima onemogućen ulaz, a zbog neplaćenih računa isključena mu je struja. Okupljenima se obratila sindikalna povjerenica Zora Radetić i najavila masovni štrajk u srijedu

Šezdesetak radnika jutros nije moglo ući u trgovinu, a od Uprave su dobili SMS poruku kojom ih se obavještava da se sutra jave na posao u zagrebački Jankomir. Okupljeni radnici kažu da su doznali da će im Uprava ponuditi sporazumni ugovor o otkazu s Pevecom Zagreb i ponuditi dijelu zaposlenika da potpišu novi s tvrtkom Trapez-commerce. 'Žele nas izmanipulirati da bismo izgubili pravo na neisplaćene plaće i otpremninu, što su već jednom napravili kada smo prešli iz tvrtke Pevec Bjelovar u Pevec Zagreb. Ovaj put nećemo pristati!' tvrde okupljeni.

U zagrebačkom centru Peveca na Žitnjaku bilo je više od stotinu zaposlenih, a u petak je četrdesetak ljudi dalo izvanredni otkaz koji Uprava nije prihvatila, već im je poručila da i oni sutra dođu u centar na Jankomiru. Preostalih šezdesetak jutros je došlo na posao, ali im 'voditelj kontrole' nije dopustio ulazak u trgovinu zbog isključene struje. Kako su ljudima na poslu ostale osobne stvari, voditelj ih je propuštao u trgovinu dvoje po dvoje da mogu uzeti svoju obuću i odjeću, a pred trgovinom se našlo i nekoliko kupaca kojima je unutra ostala zarobljena već plaćena roba.

Unatoč očajnoj situaciji u kojoj su se našli, jer već tri mjeseca rade, a nisu dobili plaću koja im je od veljače srezana za 20 posto zbog smanjenog prometa, činjenici da su godišnji odmor 'dobivali kao na placu' i da im je bilo zabranjivano osnivanje sindikata, a prekovremeni rad im nije bio plaćen, radnici izbjegavaju govoriti o problemima pod imenom i prezimenom.

Ništa bolja nije ni situacija u Varaždinu. Tamo također ni u ponedjeljak nije nastavljeno poslovanje prodajnog centra Pevec, čijim je radnicima i kupcima u petak zapriječen ulaz u objekt centra pomoću zaštitara koje je angažiralo poduzeće Siga, vlasnik objekta u kojem posluje Pevec u Varaždinu. Iako je u Varaždin hitno došao Dražen Kuštelega direktor maloprodaje Peveca, razgovori s direktorom Sige Stjepanom Žigmundom, koji su započeli u petak i nastavljeni su tijekom vikenda, nisu doveli do dogovora oko zaostalih potraživanja za najam, odnosno do otvaranja varaždinskog centra koji se očekivao u ponedjeljak.

'Zatvaranje prodajnog prostora na ovakav način nije rješenje jer se radnicima, koji su u centru ostavili novac i svoje osobne stvari, priječi pravo na rad. Onaj tko je to napravio neka malo o tome bolje razmisli, a svoja potraživanja za najam utjeruje sudskim putem, a ne sa zaštitarima i naprasnim zatvaranjem objekta čime šteti i zaposlenicima i kupcima', upozorio je u ponedjeljak Franjo Veble regionalni povjerenik SSSH za sjeverozapadnu Hrvatsku

Vebele je pozvao upravu Peveca, koja će se ovih dana na bjelovarskom Trgovačkim sudom suočiti sa sindikalnim prijedlogom za pokretanje stečaja, da četrdesetorici zaposlenika u Varaždinu hitno dostavi rješenja o statusu ako će i narednih dana trgovački centar biti zatvoren.

'Ako se zaposlenike i dalje misli držati na godišnjem odmoru, neka se svakom poimence izda rješenje ili neki drugi odgovarajući dokument, jer će doći vrijeme kada će trebati platiti ove dana kada ne rade, budući da za to oni nisu krivi, napomenuo je regionalni povjerenik SSSH.
Nakon istupa sindikata u popodnevnim je satima uprava Peveca donijela odluku prema kojoj zaposlenici prodajnog centra Varaždin nisu obvezni dolaziti na posao, već mogu biti doma. Do kada će to biti nije rečeno, no istaknuto je da će za to vrijeme i dalje trajati radni odnos i sva prava koja proizlaze iz toga. No ako u slučaju potrebe dobiju obavijest, dužni su se javiti na rad u vrijeme i na mjesto koji će biti navedeni u pozivu.

Zbog neplaćanja najamnina i struje, uz centre na Žitnjaku i Varaždinu, zatvoren je i Pevecov centar u Banjoj Luci, a očekuje se da bi uskoro mogli biti zatvoreni i oni u Vrbovcu, Splitu i Zadru.