ŠTO KAŽE STRUČNJAK

Kupujemo Inu? Super, ali prije toga treba priznati jednu stvar…

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 29.12.2016 14:01
  • Objavljeno 29.12.2016 u 13:09
Ina Hrvatska zastave

Ina Hrvatska zastave

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Miro Skalicki više od dvadeset godina radio je u naftnom divu Shellu. Bio je generalni direktor za Hrvatsku, zatim za cijeli Mediteran, da bi na koncu izrađivao strategiju Shella za cijelu Europu. Prije pet godina mediji su ga spominjali kao izglednog novog člana Uprave Ine. Uglavnom, radi se o jednom od naši najpozvanijih stručnjaka da komentira trenutačnu situaciju oko najveće domaće naftne kompanije

Skalicki se danas bavi privatnim biznisom. Na čelu je konzultantske tvrtke Peti kvadrant. Odluka Vlade o otkupu udjela mađarskog Mola u Ini po njemu nije loša, ali uz jedan veliki uvjet.

'Mi možemo kupiti Inu, međutim tada dolazi najvažnije pitanje. Što s njom? Što želimo? Na primjer, trebaju li nam dvije rafinerije u Rijeci i Sisku? Hrvatsko tržište godišnje troši oko 2,5 milijuna tona derivata. To je manje nego što proizvede jedna rafinerija. Ina sada proizvodi 500.000 tona nafte, što je pet puta manje nego prije rata. Za tolike količine dvije rafinerije nisu potrebne, ali nitko to neće reći. Odluku o Ini treba donijeti struka. Tu ne mislim samo na naftaše, već i ekonomiste, financijaše i geopolitičare. Bez vizije daljnjeg razvoja Ine u narednih 15, 20 godina smiješno je govoriti o bilo čemu', rekao je za tportal Skalicki.

Miro Skalicki

Miro Skalicki

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić


Dodaje kako je na osnovi sadašnjih brojki o proizvodnji i naftnim zalihama jasno kako je Ina daleko manje strateško važna tvrtka nego prije 20 godina.

'Nekad ste imali Ina-Naftaplin, jednu od vodećih tvrtki u svijetu po pitanju znanja o istraživanju i proizvodnji nafte i plina. Danas je to Crosco koji je devastirana tvrtka i što se tiče opreme i ljudi. Po mom mišljenju, trebalo bi se mnogo više investirati u Crosco te povećati proizvodnju i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Potrebno je vratiti renome bivšeg Ina-Naftaplina. To je mnogo važnija stvar od rafinerija', mišljenja je Skalicki.

Neozbiljno je, kaže, sada raspravljati o tome treba li HEP ili širi konzorcij u koji bi bili još uključeni Janaf i Plinacro, otkupiti dionice Ine od Mola.

'Nužna je ozbiljna analiza, a ne naklapanja. Priča se koliko profita HEP-a treba za kupnju Ine. A zaboravlja se kako je taj profit HEP-a došao samo zbog dobre hidrometeorološke situacije zadnjih godina. Samo zbog toga HEP dobro posluje. A s druge strane ni ne znamo koliko Ina danas uopće vrijedi', upozorio je Skalicki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!